En kvart om dagen

Krönika 31 jan 2013
Dela artikeln

»Ge mig en kvart om dagen« torde för en mognare läsarkrets vara en känd reklamslogan. Från slutet av 1940-talet ända fram till 1973 marknadsförde Arne Tammer sin brevkurs i styrketräning.

Om man är bekant med min fysionomi så är det uppenbart att sådan korrespondens aldrig hamnade i min brevlåda, men idén att dagligen vika en kort stund för något angeläget känns tilltalande.

Kunskap har nog aldrig varit så tillgänglig som nu. Under det sena 1960-talet kunde jag med lätthet memorera samtliga listettor från Tio-i-topp och även vem som spelade bas på singelns b-sida.

Numera är motsvarande uppgift en omöjlighet.

Troligen är mitt minne lite fransigt i kanten, men samtidigt är utbudet ofantligt mycket större.

Informationsstress har lanserats som en begynnande folksjukdom och skylls ofta på den snabba teknikutvecklingen. Tyvärr ökar inte vår mentala kapacitet i samma takt.

Hur ska vi hantera detta överflöd av kunskap? Att dra ner persiennerna, stoppa proppar i öronen eller bara fokusera på det vi redan behärskar är knappast en framgångsrik strategi.

Vi behöver trots allt nytt kunnande för att förbli en fungerande del av samhället. I alla fall så länge vår omvärld förändras.

Vad som krävs är en överblick, prioriteringar och ett uns systematik.

Tidskriften Wired1 intervjuade under våren 2012 Nick D’Alosio, en 16-åring från Wimbledon utanför London. Hans senast utvecklade telefonapp, Summly, sammanfattar kunskap på webben.

På ett ögonblick får du kort uppdaterad information och möjlighet att läsa mer om du så önskar.

Twitter kan vara en givande informationskälla, förutsatt att man väljer rätt författare.

På min lista står bland annat Peter Wolodarski, Hans Rosling, Karin Bojs och The Lancet. Korta budskap som på några få minuter ger dig användbara pusselbitar.

Och sist men inte minst TED2, inspirerande och kostnadsfria föreläsningar av högsta klass. Lyssna gärna till Tim Harford tala om Archie Cochrane och the God complex3.

Trots överflödet av information är det inte omöjligt att få ett sammanhang. Vi måste bara hitta andra metoder än vi är vana vid.

Ge er själva en kvart om dagen och skaffa en helhetssyn. Fördjupningen kommer sedan naturligt.

1. http://www.wired.co.uk/magazine/archive/2012/04/start/overloads-overlord
2. http://www.ted.com
3. http://www.ted.com/talks/tim_harford.html

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch