En liten sol i flödet

Krönika 1 apr 2021
Dela artikeln

I ett inslag på tv häromdagen intervjuades en mormor och morfar i 70-årsåldern, som ivrigt väntade på att bli vaccinerade mot covid-19. De hade inte träffat sina barnbarn på nästan ett helt år och saknade dem och alla roliga saker som barn brukar säga. Det blir inte samma sak på telefon eller Skype, tyckte morfar. ”Jag har missat en tiondel av mitt nioåriga barnbarns liv, och de kanske inte längre kommer ihåg hur vi ser ut”, sa han och såg alldeles bedrövad ut.

Deras uppgivna sorg drabbade mig oväntat hårt, plötsligt fick pandemin ännu en ny innebörd. Ett förlorat år är ett förlorat år på väldigt många sätt. Samtidigt är vaccinet i sikte och våren i antågande, den första tussilagon har dykt upp som en liten sol i instagramflödet och påminner om att vissa saker är alldeles som vanligt, hur många smittvågor som än sköljer in.

I det här numret skriver vi en hel del om den nyligen presenterade tandvårdsutredningen. Vi har intervjuat Veronica Palm i Porträttet, som denna gång ligger allra först i tidningen, och har även intervjuat förbundets ordförande Chaim Zlotnik och Privattandläkarnas Lars Olsson. Det finns tveksamheter kring hur utredningsförslagen kan råda bot på den ojämlika tandhälsan och lösa utmaningarna med tandläkarbrist, och också en besvikelse över att Sveriges Tandläkarförbund inte fått ge så stort avtryck i utredningen, förutom som deltagare i referensgrupper. Artiklarna om tandvårdsutredningen börjar på sidan 8.

Vi kommer förstås att göra fler intervjuer och följa de olika remissinstansernas svar på utredningen under våren. En fråga många ställer är om det hinner komma ett färdigt politiskt förslag före valet 2022.

Vi skriver på sidan 30 om tandteknikernas situation under pandemin och hur läget ser ut i branschen just nu. IVO har också kommit med en rapport om vad de ser i tandvården och föreslår till exempel att 25 av 29 tandläkare som IVO särskilt granskat och anmält till HSAN borde fråntas sin legitimation. Läs mer om detta på sidan 28. Läs också forskarporträttet på sidan 42 där Elin Kindstedt berättar om sin forskning om hur det tycks finnas ett samband mellan parodontit och reumatoid artrit.

På vetenskapssidorna hittar du de sista tre artiklarna i vårt nordiska tema om ojämlikhet i oral hälsa. Temat är ju extra aktuellt i dessa tider då tandvårdsutredningen på samma tema just har presenterats. Du hittar också alla fyra temadelarna samlade på webben.

Vi på redaktionen önskar Glad Påsk!

Text: Hilda Zollitsch

Dela artikeln
Hilda Zollitsch
Hilda Zollitsch
Tandläkare och journalist. Chefredaktör och ansvarig utgivare för Tandläkartidningen sedan 2016. Det här är en personlig krönika. Åsikterna är mina och speglar inte nödvändigtvis Tandläkarförbundets ståndpunkter.

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch