En revolution

Krönika 3 sep 2015
Dela artikeln

Nu i september är det 50 år sedan Per-Ingvar Brånemark för första gången satte in ett implantat i en patient.

Även om det sedan tog ganska många år innan implantattekniken slog igenom på allvar, så inleddes den där hösten 1965 något som kommit att revolutionera tandvården och vardagen för många, många människor vilka utan implantat skulle ha gått en tandlös ålderdom till mötes.

Man ska minnas att var sjätte 75-åring var helt tandlös ännu en bit in på 70-talet. I dag är motsvarande siffra ungefär 1 på 300, en fantastisk utveckling som förstås även exempelvis fluor och förebyggande tandvård bidragit starkt till.

För att uppmärksamma Per-Ingvar Brånemarks gärning och implantatets 50-årsjubileum har vi i detta nummer av Tandläkartidningen ett stort tema om just implantat.

Eftersom detta är ett temanummer ser tidningen denna gång lite annorlunda ut mot vad du vant dig vid. Men den innehåller som vanligt mycket intressant läsning. I vårt 46-sidiga tema kan du bland annat läsa om en av Per-Ingvar Brånemarks allra första patienter.

Men vi tittar även framåt i tiden och låter några forskare sia om var tandvården befinner sig om 50 år. Du får exempelvis också möta Rickard Brånemark, världskänd ortoped som går i sin faders fotspår.

Vårt implantat-tema sätter förstås även djupa spår på vetenskapssidorna: Också här får vi historiska tillbakablickar, nutidsbilder och en spaning in i framtiden, och här är det tre av våra allra tyngsta forskare på området som skriver: Tomas Albrektsson, Ann Wennerberg och Tord Berglundh. Intressant läsning utlovas.

När du läser detta har Bengt Germundsson lagt fram sin utredning om ett förbättrat tandvårdsstöd till regeringen. Betänkandet lades dock fram efter att detta nummer av Tandläkartidningen skickats till tryck, så någon artikel om vad utredningen kommit fram till hittar du inte här. Sådan är den periodiska tidskriftens verklighet emellanåt.

Men du kan förstås läsa utförligt om utredningens slutsatser på vår webb.

Där hittar du som vanligt bland annat också fler spännande nyheter, alla våra vetenskapliga artiklar, Köp & Sälj-avdelningen samt i skrivande stund 36 lediga jobb på vår jobbsajt.

Text: Örjan Björklund

Dela artikeln
Örjan Björklund
Örjan Björklund
Journalist. Chefredaktör och ansvarig utgivare för Tandläkartidningen 2013–2015. Det här är en personlig krönika. Åsikterna är mina och speglar inte nödvändigtvis Tandläkarförbundets ståndpunkter.

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch