En svampig söndag

Krönika 7 okt 2021
Dela artikeln

Så dyker de upp, några gula fläckar i grupp på torr granskogsmark, och skickar en liten ilning av glädje genom kroppen. Äntligen står de där, kantarellerna. Solsken och höstfärger gör inte saken sämre. Fram emot lunch är korgen fylld, inte bara med herr och fru Kantarell, utan även med taggsvamp och rödgul trumpetsvamp.

De här skogspromenaderna med svampkorg, och en fikapaus sittande på någon stubbe, är en väninnetradition som värnats genom åren. Ibland går vi vilse, men hittills har det slutat väl. Sen sitter vi där i solen på verandatrappan och rensar svamp och pratar. Samtalen böljar mellan blomsterrabatter, barn, jobb, lite skvaller och existentiella funderingar. Vi kallar rensandet för svampmeditation – det mesta ska ju numera ha ett konceptnamn. Kanske borde vi kalla själva promenaden för skogsbad, i samma anda? Nej, våra skogsbad med svampmeditation får även fortsättningsvis gå under beteckningen svampplockning, rätt och slätt.

Väl hemma konsulterar jag svampgrupper på Facebook och inser att även svampplockning blivit en materialsport. Där fnyses det åt frottéhandduk, låg ugnsvärme med öppen lucka och tidningspapper på bricka, det är elektrisk svamptork som gäller, helst i en dyrare prisklass. Men myggnät och bordsfläkt går tydligen bra, så det får bli min melodi. Sista jobba hemifrån-veckan får börja med fläktsus.

Nästa vecka återgår vi till redaktionen efter 18 månader vid köksbord, gästrum, lantställen och soffor. Det ska bli roligt att göra direkta intervjuer utan datorskärmar och hackande uppkopplingar, och besöka arbetsplatser och andra ställen vi brukar göra reportage ifrån.

I det här numret har vi valt att under vinjetten Metod på sidan 8 beskriva en gammal metod att göra inlägg av kohesivt guld, som gav upphov till uttrycket att tandläkaren är ”lätt på hand”. Gästskribent är Axel Schroeder, som själv prövat metoden. Efter att ha läst hans beskrivning känns det skönt att vi fått så många nya material som inte kräver aldrig så lätta hammarslag.

Den längre intervjun handlar om aktiehandlande tandläkaren Lars Holm i Kalmar, som lyckats så bra med sin aktiehobby att han hamnade i en aktiepanel. Du kan också ta del av vad de olika remissvaren på tandvårdsutredningen kommenterar, det sammanfattar vi på sidan 16.

Bland forskningsnyheterna hittar du en intervju med forskaren Roger Keller Celeste om klassresans betydelse för hur många tänder man förlorar. Till sist hittar du som vanligt en vetenskapsartikel, som denna gång handlar om de nya EU-bestämmelserna kring medicintekniska produkter.

Text: Hilda Zollitsch

Dela artikeln
Hilda Zollitsch
Hilda Zollitsch
Tandläkare och journalist. Chefredaktör och ansvarig utgivare för Tandläkartidningen sedan 2016. Det här är en personlig krönika. Åsikterna är mina och speglar inte nödvändigtvis Tandläkarförbundets ståndpunkter.

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch