En trend med många nyanser

Krönika 10 nov 2011
Dela artikeln

För snart två år sedan tog företaget Distriktstandvården Sverige ab över tio folktandvårdsmottagningar i Stockholms län. Försäljningen väckte viss uppståndelse. Dittills hade man sett mindre folktandvårdskliniker i glesbygd övertas av enskilda privattandläkare eller kliniker avyttras en och en till någon redan etablerad tandvårdskedja, men nu gällde det ett helt paket som såldes till två entreprenörer, helt nya i branschen. Tandläkartidningen intervjuade förstås vd:n för Distrikts­tandvården Sverige AB den gången, och i det här numret besöker vi en av de kliniker som ingick i köpet för att ta reda på hur det står till när det nya har blivit vardag.

Om man tittar med bara ett öga och lyssnar med bara ena örat får man en tämligen ensidig bild av världen och utvecklingen. När vi nu försöker hålla båda ögonen och öronen öppna ser vi att rörelserna mellan exempelvis offentligt och privat driven tandvård, mellan stordrift och småskalighet inte bara går i en spikrak riktning (från smått till stort, från offentligt till privat) utan tycks bölja lite hit och dit. I förra numret berättade vi till exempel om tandläkaren som efter många år i folktandvården etablerat sig som ensam privattandläkare – i samma kvarter som den stora kedjekliniken vars ägare för övrigt just köpt en annan tandvårdskedja. Motsatta tendenser uppträder samtidigt och på samma plats och som trendspanare kan man bli lite lätt yr i huvudet. En annan gång har det mycket riktigt handlat om privattandläkare som mot slutet av yrkeslivet växlat över till folktandvården.

På många håll ser det ut att vara omöjligt att sälja små privatkliniker. Vi berättar om ett exempel i det här numret. Men mitt i glesbygden kan det lika gärna dyka upp en ung tandläkare som är villig att köpa en äldre kollegas klinik. Det har vi också skrivit om i Tandläkartidningen.

Vi följer rörelserna på marknaden för att göra det tydligt att det under ytan på den till synes dominerande trenden mot stordrift och privatisering finns underströmmar av motsatt karaktär. Allt förtjänar att beskrivas för att den komplexa verkligheten ska bli synlig.

 

 

På Grönland hittar man ingen par­odontit. Varför? Vad betyder gerotranscendens? Vad har talet 1177 med tandvård att göra? Var ägde årets upplaga av Odontologiska spelen rum? Vad hände med den brittiska tandvården när ersättningssystemet ändrades? Svaren på dessa och en mängd andra frågor hittar du i detta extra tjocka (som vanligt inför riksstämman och dentalmässan) nummer av Tandläkartidningen.

Text: Christina Mörk, chefredaktör

Dela artikeln
Christina Mörk, chefredaktör
Christina Mörk, chefredaktör
Journalist. Chefredaktör och ansvarig utgivare för Tandläkartidningen till och med 31 maj 2013.

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch