En utredning har landat

Krönika 11 mar 2021
Dela artikeln

Så har den kommit, tandvårdsutredningen, dagen innan vi lämnade det här numret till tryckeriet. Vid presentationen hade utredningen fått undertiteln När behovet får styra, och det kan man väl säga är utredningens huvudtema. I hälso- och sjukvårdslagstiftningen är det uttalat att den som har störst behov ska ha företräde till sjukvård, men någon sådan skrivning har underligt nog inte funnits för tandvården. Det vill utredningen ändra på, tandvård ska ges efter behov. Det är svårt att inte hålla med. Det är en ganska självklar princip att resurser ska användas där de gör störst nytta.

Ett annat förslag är att unga vuxna 20–23 år ska ingå i det statliga tandvårdsstödet och inte i den avgiftsfria barn- och ungdomstandvården. Här är det också svårt att inte hålla med, en subvention på 100 procent gör ju knappast bäst nytta i den grupp som har ett jämförelsevis litet tandvårdsbehov.

Utredningen föreslår också att ATB tas bort då det är ”krångligt och okänt” och ersätts av en fast avgift på 200 kronor för undersökning och viss förebyggande tandvård. Detsamma ska gälla utsatta grupper och personer med särskilda behov. Här uppstår förstås genast frågor kring hur detta ska vara utformat i detalj, de flesta tandläkare är ju luttrade vad gäller krångliga regelverk och ersättningsbestämmelser. Utredningen föreslår att Socialstyrelsen, Försäkringskassan och TLV får tre år på sig att utforma implementeringen av förslagen, det vill säga det finstilta.

Det ska bli spännande att se vad alla remiss­instanser kommer att tycka. I nästa nummer kommer vi att fokusera lite extra på utredningen, bland annat har vi en intervju med utredaren Veronica Palm.

I detta nummer presenterar vi den tredje delen av årets nordiska vetenskapliga tema som handlar om ojämlikheter i oral hälsa. Att temat skulle sammanfalla med att tandvårdsutredningen blev klar kunde vi inte ana, men tajmningen kunde verkligen inte vara bättre.

Vi berättar också om verksamhetsutveckling i Dalarna, där man driver ett projekt med förenklad mjukvävnadsprovtagning vid munslemhinneförändringar (under vinjetten Metod på sidan 8) och ett bredare folkhälsoprojekt med specialteam för att motverka karies hos barn (sidan 18). På sidan 30 hittar du en porträttintervju med Per Alstergren som ansvarar för den orofaciala smärtenheten i Malmö, och under vinjetten Klinik & Praktik på sidan 42 handlar det om våld i nära relationer, ett svårt men alltid angeläget ämne.

Ta med dig Tandläkartidningen ut i vårsolen, jag önskar trevlig läsning!

Text: Hilda Zollitsch

Dela artikeln
Hilda Zollitsch
Hilda Zollitsch
Tandläkare och journalist. Chefredaktör och ansvarig utgivare för Tandläkartidningen sedan 2016. Det här är en personlig krönika. Åsikterna är mina och speglar inte nödvändigtvis Tandläkarförbundets ståndpunkter.

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch