Erfarenheter inför stämman

Krönika 5 nov 2020
Dela artikeln

Det började för min del den 13 mars. Det finska tandläkarsällskapet Apollonia hade inviterat mig att hålla en föreläsning. Nära 800 tandläkare var anmälda till konferensdagarna. I konserthallen som rymmer 1 000 personer fanns nu sex (!) deltagare på plats. Akut hade fysisk deltagarnärvaro avlysts, en information som dock inte nått mig på resande fot. Tack vare tillgänglig utrustning och kvalificerad teknisk kompetens kunde föreläsningarna sändas direkt via You­tube. Det var lite svårt att greppa just då och är kanske fortfarande. Det var min första erfarenhet av covid-19 inför årets riksstämma.

En annan upplevelse, nu sju månader senare, bidrar till erfarenheterna av epidemin och odontologisk fortbildning. Årligen arrangerar European Association of Osseointegration (EAO) en internationell vetenskaplig konferens, med målet att överbrygga gapet mellan forskning och klinisk vardag. Allt var planerat i detalj flera år i förväg. Ett konferens- och utställningscentrum var bokat i Berlin sedan fyra år och mot bakgrund av tidigare erfarenheter bedömdes det rimligt med minst 5 000 konferensdeltagare på plats i Berlin.

Verkligheten med rådande pandemi bjöd på ett helt annat scenario. Med nästan ofattbart engagemang och stor energi skapades i stället en kombination av direktsändning av debatter och förinspelade mer traditionella föreläsningar. Preliminära uppgifter redovisar att mer än 12 000 deltagare över hela världen har tagit del av programmet hittills. Jag vet vad det kostade i professionell produktion och uteblivna utställningsintäkter.

Nu håller vi alla tummar inför årets riksstämma. Det finns också andras goda erfarenheter att ta vara på.

Text: Björn Klinge

Dela artikeln
Björn Klinge
Björn Klinge
Parodontolog, odont dr. och professor i parodontologi vid odontologiska fakulteten, Malmö högskola samt professor vid Karolinska Institutet. Har en lång rad offentliga och föreningsuppdrag.

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch