Ett år vi sent glömmer

Krönika 10 dec 2020
Dela artikeln

Annus horribilis, sa Englands drottning Elisabeth II om året 1992, ett år då osedvanligt många förtretligheter och skandaler drabbade det engelska kungahuset. Tre skilsmässor med vidhängande otrohetsskandaler, en storbrand i Windsor Castle samt lite annat smått och gott blottade en dokusåpa som fortfarande kommer med nya avsnitt, 18 säsonger senare. Det finns material till åtskilliga säsonger av The Crown, som tur är.

Många skulle nog säga att uttrycket annus horribilis är relevant att använda även för år 2020, då pandemin svepte in hela världen i en virusdimma. Eller är det virus i aerosol? Kanske mest i droppar? Det kanske är samma sak, ungefär? Ja, det är mycket som fortfarande är okänt vad gäller covid-19. Men inget kommer att bli sig likt på ett bra tag, det står i alla fall klart.

Vi har vant oss vid att inget blir av som det var tänkt, och det digitala umgänget gör sitt intåg. Och visst fungerar många möten alldeles utmärkt på det sättet, men långt ifrån alla. Och sms:en vi vant oss vid täcker inte behovet av samspråk, bekräftelse och samhörighet som kan fyllas av en fika på stan, en middag eller en träff med bokklubben.

Jag noterar att vanliga, långa telefonsamtal har fått en renässans; vi har börjat ringa varandra igen. Jag påminns plötsligt om när digitalt var en fyrkantig klocka, trådlöst betydde att symaskinsspolen behövde fyllas på och (minst) en inkopplad telefon med krullig, trasslande förlängningssladd var standardutrustning i varje hem. En annan tid.

Men i nutid håller du årets sista nummer av Tandläkartidningen i din hand, lite extra julpyntad och med en överraskning inbyggd i omslaget (den syns om du följer oss digitalt). Innehållet är däremot, som alltid, en blandning av kunskap och nyheter.

Vad passar i dessa tider bättre än en fördjupning kring coronapandemin och dess följder för tandvården? Vi har gjort en enkät till landets tandvårdschefer och några till, samlat siffror från Försäkringskassan och sammanställt en lägesbild. Fördjupningen finner du på sidorna 8–13.

I porträttintervjun får du möta Ulla Wide, psykologen och professorn som har gjort tandvårdsrädsla till sitt specialistområde. Vi berättar också, på sidorna 18–19, om en stor ST-satsning i Västerbotten, där man antagit ett ovanligt stort antal specialisttandläkarstudenter för att säkra tillgången på kompetens och mildra effekterna av pensionsavgångar bland specialisterna. På vetenskapssidorna hittar du bland annat en artikel om aerosoler i tandvården, ett mycket aktuellt ämne i dessa tider.

Jag hoppas du får en fin julhelg! Vi ses i januari.

Text: Hilda Zollitsch

Dela artikeln
Hilda Zollitsch
Hilda Zollitsch
Tandläkare och journalist. Chefredaktör och ansvarig utgivare för Tandläkartidningen sedan 2016. Det här är en personlig krönika. Åsikterna är mina och speglar inte nödvändigtvis Tandläkarförbundets ståndpunkter.

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga inredaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch