Ett drömyrke

Krönika 26 nov 2015
Dela artikeln

Vi arbetar kanske på lite olika sätt. Vår verklighet ser inte riktigt likadan ut.

Några har sin huvudsakliga verksamhet inom privattandvård, eller enskild verksamhet om det smakar bättre.

Andra har valt offentlig vård, oftast inom folktandvårdens ram.

Och så är vi några kolleger som har forskning, utbildning och samverkan som primära ansvarsområden, oftast på något sätt kopplat till klinisk verksamhet.

Vi verkar dock alla ha något gemensamt: Drömyrket.

Känslan av att befinna mig mitt i drömyrket följer mig efterhand allt tydligare, utan att därför skönmåla det odontologiska vardagslivets utmaningar.

Under de senaste veckorna har jag fått smakprov på drömyrket i Norge och Spanien och av tandläkare från Thailand på besök hos oss. Det är möten med engagerade, kunniga och entusiasmerande kolleger som ger intryck av att leva och verka i sitt drömyrke.

En kollega som mycket tydligt ger uttryck för att under mer än ett halvt sekel befinna sig i drömyrket är professor Bengt Öwall, välkänd protetiker med basen i Skåne och Köpenhamn.

För någon tid sedan dök det upp en inbjudan till ett symposium i Lund arrangerat av honom. På programmet fanns några olika inslag avsedda att spegla utmaningar med anknytning till hans odontologiska verksamhet.

Förutom att vara festföremål och moderator mindes Bengt Öwall i sin egen föreläsning patienten Gunnar Nylund. Det var njutbart att på plats få ta del av denna berättelse och jag bestämde mig därför där och då för att försöka övertala presentatören att dela denna historia med Tandläkartidningens läsare.

Ni finner resultatet på efterföljande sidor.

En spegling av möte i drömyrket.

Mycket nöje!

Text: Björn Klinge

Dela artikeln
Björn Klinge
Björn Klinge
Parodontolog, odont dr. och professor i parodontologi vid odontologiska fakulteten, Malmö högskola samt professor vid Karolinska Institutet. Har en lång rad offentliga och föreningsuppdrag.

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch