Ett dygn fullt av inspiration

Krönika 7 jun 2018
Dela artikeln

Förmiddagen tillbringar jag tillsammans med deltagarna i Nationella kliniska forskarskolan i odontologi. Hela veckans kurs handlar om registerforskning, och deltagarna får en bred översikt om olika register inom hälso- och sjukvård.

Just i dag är fokus på Skapa (Svenskt kvalitetsregister för karies och parodontit). Det blir en historisk beskrivning över registrets utveckling, men också aktuellt status och framtidsperspektiv. Sammantaget är registren tveklöst en guldgruva, inte minst för kvalitetsutveckling och forskning.

Det känns angeläget att registerveckan kan gå i repris vid något senare tillfälle, så att fler intresserade och behövande får ta del av registrens möjligheter. Mycket inspirerande program.

Bryter upp för att bege mig till Privattandläkardagen. På programmet står bland annat ett föredrag av tidigare statsminister Göran Persson: ”Sverige, världen och tandvården.” Kanske hade jag önskat ännu lite mer tandvård, men onekligen var perspektiven inspirerande. Och att Göran Persson värdesätter god tandhälsa för ökad livskvalitet är ställt utom allt tvivel. Tandvårdens stora utmaning för framtiden är, enligt Persson, den växande äldregruppen. Det är många som delar hans uppfattning.

Kvällsflyg till Malmö. Dygnet fullbordas morgonen därpå med en disputation på Odontologiska fakulteten, Malmö universitet. Aleksandar (Alex) Milosavljevic försvarar avhandlingen ”Periodontal treatment strategies in general dentistry”. En mycket spänstig och stimulerande diskussion med opponenten, professor Hans Preuss från Oslo.

Det är onekligen ett privilegium att få njuta av detta dygns inspirerande odontologiska mångfald.

Text: Björn Klinge

Dela artikeln
Björn Klinge
Björn Klinge
Parodontolog, odont dr. och professor i parodontologi vid odontologiska fakulteten, Malmö högskola samt professor vid Karolinska Institutet. Har en lång rad offentliga och föreningsuppdrag.

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga inredaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch