Ett hälsosamt sorl

Krönika 10 nov 2011
Dela artikeln

Den som lyssnar noga kan höra skillnad på åhörare och åhörare. Men åhörare ska väl lyssna, tänker du, inte höras? Jo, det förstås, när någon talar som är värd att lyssnas på. Men när talaren är tyst kan åhörarna sorla. Och den som skärper hörseln kan ibland diagnostisera ett hälsosamt sorl.

Under senaste veckan har jag deltagit i två konferenser. Ett stort europeiskt möte i Aten. Ett något mindre i Jönköping. Helt olika ljudbilder från auditoriet, men båda tolkade jag som hälsosamma. I Jönköping var hela tandvårdsteam på kurs. I Aten var deltagarna i större utsträckning enstaka kolleger från 76 olika länder, mestadels från Europa. Några troligen vänner, många bekanta, men en annan struktur på sorlet. I båda fallen en blandning av privat och professionellt. Jag vet, för jag tjuvlyssnade. Och jag gläds åt kraften i det sociala mötet, i kombination med att den professionella vardagens problem och glädjeämnen diskuteras och delas. Det är en fröjd att möta tandvårdspersonal på kurs och konferens. Och det är oändligt viktigt för trivsel, professionell utveckling och god vård.

En ny trend, representerad både i Aten och i Jönköping, är patientperspektivet. Och inte enbart, som varit brukligt hittills, professionens tolkning av patientens upplevelser, behov och önskemål, utan nu framfört direkt från patienter och patientföreträdare. Min gissning är att det är en utveckling i sin linda. Det finns mycket att lära också inom detta område. Förmedlat från dem som ofta vet bäst. Det är många nya perspektiv att sorla om.

På kurser och konferenser lyssnar vi ofta på välkända föreläsare. Ibland kan det vara en attraktion i sig. Ibland längtar man efter förnyelse, att få se och höra någon ny stjärna födas. Den ovanliga upplevelsen delade jag med något tusental andra åhörare på implantatkonferensen i Aten. Sista sessionen, sen lördag eftermiddag och ändå välfylld kongresshall. Vid sin introduktion avslöjar moderatorn att vi nu ska få lyssna till en föredragshållare som gör sin premiär inför ett internationellt auditorium och en publik av denna storleksordning. En yngling harklar sig. Sorlet tystnar. Han dricker en klunk vatten. Och så får vi i trettio minuter njuta av en premiär då vår unge kollega från Oslo, Odd Carsten Koldsland, håller en briljant föreläsning om peri-implantit. Det är en skön känsla att få uppleva en ny stjärna födas, även om den har norsk hemvist … I sorlet efteråt blandas lovorden med kommentarer, reflektioner och avskedshälsningar. Ett hälsosamt sorl.

 

Text: Björn Klinge

Dela artikeln
Björn Klinge
Björn Klinge
Parodontolog, odont dr. och professor i parodontologi vid odontologiska fakulteten, Malmö högskola samt professor vid Karolinska Institutet. Har en lång rad offentliga och föreningsuppdrag.

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch