Kraftfullare budskap behövs

Krönika 28 apr 2016
Dela artikeln

Som förälder till en extremt envis treåring, som – från första försöket vid nio månaders ålder och fram tills i dag – aldrig har velat borsta tänderna, våndades jag mycket inför treårskontrollen hos tandvården.

Det gick bra, förmodligen för att jag har kämpat för att undvika socker och småätande, men kanske också för att jag blandat probiotikadroppar i vällingflaskan på kvällen och ibland försökt peta in lite fluor i hans mun.

Saker jag snappat upp genom mitt jobb på Tandläkartidningen.

Tandvården hade jag bara träffat en gång, vid ettårskontrollen. Jag minns inte så mycket mer än att det pratades om att inte ge välling på kvällen (mycket svårt i praktiken hos oss) och att tänderna ska borstas morgon och kväll (helt omöjligt).

Hade jag inte haft det jobb jag har tror jag att tandvårdens information hade hamnat väldigt långt bak i huvudet.

Det är så fruktansvärt mycket att tänka på i dag som småbarnsförälder; råd, tips och information kommer från alla håll, samtidigt som du efter bästa förmåga ska försöka klara vardagspusslet.

Min generation är dessutom uppvuxen med en ganska bra tandhälsa och kanske lite för ofta tar den för given.

Jag har vänner vars barn har fått rejält med karies. Vänner som – liksom jag själv – är högst privilegierade och inte har några problem att läsa eller tolka information. Ändå har de inte förstått att risken för karies var så stor som den faktiskt är.

Hur ska det då inte vara för dem som har betydligt sämre förutsättningar, tänker jag. Som kanske kommer från en annan kultur, kanske har fem–sex barn att borsta tänderna på, och betydligt svårare att få vardagen att gå ihop.

Hur långt bak hamnar tandvårdens försiktiga ”borsta tänderna morgon och kväll” då?

Karies bland sexåringar har ökat de tre senaste åren, enligt Socialstyrelsens statistik. En möjlig orsak är migrantströmmarna, men jag tror inte att det är hela förklaringen.

Jag tror att det behövs ett mycket kraftfullare budskap från tandvården för att nå fram till dagens föräldrar.

Svante Twetman, som vi intervjuar i detta nummer, är inne på samma linje. Missa inte hans tankar om hur barntandvården kan bli bättre på sidorna 24–28 i nummer 5 av Tandläkartidningen 2016.

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in, kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch