Ett misslyckande

Krönika 18 feb 2016
Dela artikeln

Nästan 80 procent av arbetsgivarna uppger att det är brist på erfarna tandläkare, enligt SCB:s arbetskraftsbarometer 2015. Samtidigt väntar erfarna tandläkare från länder utanför EU/ESS i åratal innan de kan få svensk legitimation.

Frågan är inte lätt – självklart måste vi försäkra oss om att en person verkligen har rätt utbildning och kunskaper innan hen kan få börja behandla patienter.

Men att vägen för att få den saken kontrollerad ska vara så utdragen och krånglig som den är i dag är ett misslyckande som drabbar både samhället i stort – tandvårdsbehoven är stora, inte minst i flyktinggrupperna – och de enskilda individerna.

I Tandläkartidningen nummer 2 skriver vi om regeringens och Arbetsförmedlingens planerade snabbspår för dessa tandläkare. Det stötte på patrull innan det ens hann lämna planeringsbordet.

Lärosätena anser sig inte ha resurser att hålla preparandkurserna, och arbetsgivarna är inte villiga att ta emot praktikanter i den utsträckning som behövs.

Vi har även besökt folktandvården i Timrå, Västernorrland, där praktikanterna ses som en resurs och en investering för framtiden.

I mitt första nummer som tillförordnad chefredaktör för Tandläkartidningen har vi dessutom hela tre debattartiklar, en trend som jag hoppas kommer att fortsätta även framöver.

Bland annat diskuteras utredningen av tandvårdsstödet och huruvida frisktandvård verkligen är något som gagnar patienterna. På våra forskningssidor har vi också en vetenskaplig debatt om hur långtidsresultaten av implantatbehandlingar egentligen ser ut.

Från och med nu tar jag alltså över rodret som tillförordnad chefredaktör för tidningen, efter Örjan Björklund som nyligen lämnade uppdraget med flaggan i topp och gick till Lärarnas Tidning.

Jag kommer närmast från en tjänst som tillförordnad chefredaktör för Läkemedelsvärlden.se och har tidigare arbetat både som reporter åt och med redaktionellt stöd till Tandläkartidningen och Klinikliv.

Nu kommer jag att ratta skutan fram tills att en ny chefredaktör är på plats, tillsammans med tidningens duktiga och erfarna redaktion.

Har du idéer eller tankar kring vad du vill läsa i tidningen under denna period så varmt välkommen att höra av dig!

karin.tidestrom@tandlakarforbundet.se

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch