Ett öra mot marken

Krönika 30 nov 2017
Dela artikeln

”Det finns många samtida som bara har datum gemensamt med tiden.” Citatet har jag hämtat från Karl Steinbuch, som inte är särskilt välkänd i Sverige.  Ändå har han haft ett stort inflytande på vår vardag och den IT-revolution som vi upplevt sedan 1990-talet. Den första datorn i Europa som fungerade genom transistorer var nämligen hans verk. Det är inte konstigt att hans mest kända citat speglar utmaningen att vara med i tiden, och att befinna sig i fas med den och inte bara vara där till namnet utan även till gagnet.

Det här är ju något Karl Steinbuch inte varit ensam om att uppleva. Det är en stor utmaning i uppdraget att vara en professionsorganisation. Den måste vara i fas med tiden, samtidigt som den ska bära viktiga traditioner som skapar en kontinuitet bakåt i tiden. Sveriges Tandläkarförbund är genom instiftandet av Svenska Tandläkare-Sällskapet år 1860 världens näst äldsta professionsorganisation för tandläkare. Det är ett arv som förpliktigar. Samtidigt måste vi ha en organisation och verksamhet som kan möta morgondagens utmaningar.

Mycket av arbetet under de senaste åren har handlat om att utveckla för framtiden. Hur fångar vi in de strömningar som finns i omvärlden? Som den arena där kåren samlas genom våra fyra riksföreningar i samverkan är Sveriges Tandläkarförbund en viktig aktör. Som ordförande möter jag riksföreningarnas representanter i styrelsearbetet, men också vid vårt årliga förbundsmöte. Där möts riksföreningarnas ombud för att fatta beslut om hur den gemensamma verksamheten ska fungera.

Mötet med ombuden är en viktig del i mitt och styrelsens arbete. Det är här vi kan lägga örat mot marken och lyssna efter stämningarna i tandläkarkåren. Samtidigt måste man alltid fråga sig om formen är den rätta för framtiden? Kan vi utvecklas och bli bättre? Vi ber i år om ett uppdrag från ombuden att utvärdera och se hur förbundsmötet kan utformas till ett optimalt verktyg för morgondagen och inte ett möte som speglar gårdagen. Förbundsmötet måste vara ett möte som inte bara har datumet gemensamt med samtiden.

Samma sak gäller kontakten med den enskilda riksföreningsmedlemmen. I en demokratisk struktur är vägen till beslut ofta lång, men alla måste ha möjlighet att framföra sina tankar och idéer.

I skrivande stund är det ett par dagar kvar till Odontologisk Riksstämma i Älvsjö. I samband med den anordnar vi ett öppet medlemsmöte där vi ska presentera förbundets policydokument om äldres munhälsa och om framtidens personalförsörjning. Jag hoppas på bra diskussioner med er!

Jag hoppas även på bra diskussioner på förbundsmötet. Vill du vara med och påverka, gå in och läs förbundsmöteshandlingarna. Tala med din riksförenings representanter och berätta vad du tycker. Använd din rätt som riksföreningsmedlem och skriv en motion till nästa år. Alla kan vara med och påverka. Ta chansen att göra din stämma hörd.

Text: Hans Göransson

Dela artikeln
Hans Göransson
Hans Göransson
Hans Göransson är ordförande för Sveriges Tandläkarförbund sedan 2014 och tandläkare/rådgivare på Folktandvården Sörmland.

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch