Ett utbrott av mässling

Krönika 25 jan 2018
Dela artikeln

Ben Goldacre är en av flera författare till boken ”The Atheist’s Guide to Christmas”. Detta var inte orsaken till att hans senaste alster, ”I Think You’ll Find It’s a Bit More Complicated Than That”, hamnade på min läslista under julen. Snarare var det hans insiktsfulla beskrivning av hur respektlöst samhället emellanåt hanterar vetenskapliga fakta och möjligen också spridningen av mässling i Göteborgsområdet.

Ben Goldacre är läkare, författare och medlem i centret för evidensbaserad medicin vid universitetet i Oxford. Han har under många år fört en kamp mot dålig forskning, men också mot förenklingar och missuppfattningar av vetenskap i media. I denna bok har han samlat ett antal av sina artiklar, debattinlägg och krönikor.

Varför ska vi lyssna på råd från myndigheter eller sjukvården när nyheterna i pressen är mycket mer spännande? Frågan väcktes efter att tidningen Sunday Telegraph publicerat slutsatsen att träning gör oss feta. Äntligen kan vi vila oss i form. Problemet var att tidningen feltolkat faktaunderlaget. Strax efter hävdade The Observer att fiskolja ökar barns koncentrationsförmåga. Artikeln man hänvisade till visade sig varken innefatta fiskolja eller mätning av koncentrationsförmåga.

Mest aktuellt är utbrottet av mässling i staden Swansea för några år sedan. Det skedde i ett område där dagstidningen South Wales Evening Post har god täckning. Tidningen har länge drivit en aggressiv kampanj mot mässlingsvaccinering. Det kunde i efterhand konstateras att vaccineringen i det aktuella området minskat med 13 procent.

I en tid av snabb informationsspridning över nätet, Facebookgrupper mot vaccination av barn och förakt mot sakkunskap skulle vi behöva fler Ben Goldacre.

Text: Thomas Jacobsen

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch