Facebook städar upp

Krönika 15 mar 2018
Dela artikeln

Häromveckan var det så dags för ett nytt frukostseminarium, denna gång med Facebook Media Partnership, vars Nordenchef berättade om algoritmerna bakom mitt (och ditt) flöde och hur Facebook nu mer aktivt vill styra raddan av inlägg mot att prioritera familj och vänner och ”meningsfull interaktion” i sorteringen.

Videosnuttar med nysande pandor och uppmaningar om att gilla något helknasigt och totalt betydelselöst ska inte längre löna sig som lockbeten för att få uppmärksamhet och spridning. ”Engagement baiting” kallas dessa lockrop på Facebookiska. Nu kommer i stället videor som folk själva aktivt letar upp och nyheter från nyhetskällor som användaren ofta återkommer till
i stället hamna högre upp i listan.

Facebook vill vara plattform för alla idéer, fick vi veta, men nakenbilder ska som vanligt städas bort, sa mannen från Facebook. Några städningssystem för troll, falska nyheter och hat nämndes inte. Nu vill jag egentligen inte dissa Facebook som sådant, det är en fantastisk digital mötesplats på många sätt.

För Tandläkartidningen betyder det mycket att kunna ha en direkt dialog med dig som läsare och berätta om vad vi gör och skriver om. Det vore omöjligt utan sociala medier. Men det är ändå olyckligt att nakenbildsstädandet verkar värderas och prioriteras så mycket högre än att sopa rent från hat, hot och diverse helgalna konspirationsteorier förklädda till nyheter. För det verkar inte fungera alls.

Häromdagen läste jag i morgontidningen om hur ungdomarna i Florida som överlevt den senaste horribla skolskjutningen och tagit strid för att införa vapenbegränsningar fått stänga ner sina Facebookkonton eftersom de översvämmades med hotfulla inlägg, förtal, konspirationsanklagelser och hatiska påhopp i inlägg som fick enorm spridning på mycket kort tid.

Då får påståendet från Facebook att de vill vara en plattform för alla idéer en diskutabel innebörd. Yttrandefrihet i all ära, men riktigt alla idéer platsar helt enkelt inte i umgänget mellan människor, lika lite digitalt som IRL.

I det här numret vill vi erbjuda dig lite meningsfull interaktion i form av en porträttintervju med Sveriges Tandhygienistförenings ordförande Yvonne Nyblom, som gläder sig åt att det äntligen rör på sig i tandhygienistutbildningsfrågan. Vår Metodartikel handlar om klinikens avfallshantering och hur du arbetar så miljövänligt som möjligt med det.

Vi skriver också om hur det gått med åldersbedömningarna av nyanlända och vad som drev Noel Abdayem att utveckla bambutandborstar. På forskningssidorna berättar vi om spännande nya forskningsresultat om parodontit kopplat till cancerrisk. Hoppas du hittar något som fångar dig!

Och du, följ oss gärna på Facebook!

Text: Hilda Zollitsch

Dela artikeln
Hilda Zollitsch
Hilda Zollitsch
Tandläkare och journalist. Chefredaktör och ansvarig utgivare för Tandläkartidningen sedan 2016. Det här är en personlig krönika. Åsikterna är mina och speglar inte nödvändigtvis Tandläkarförbundets ståndpunkter.

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch