Facit leder till eftertanke

Krönika 3 jun 2021
Dela artikeln

Nyligen tittade jag igenom några äldre nummer av Tandläkartidningen. Det är både kul och intressant att se hur mycket bra som fortfarande finns att ta del av och alla fantastiska och engagerade kolleger som presenterats genom åren. Det är också roande att, efter tidens gång, kunna sitta med facit på hur det blev i en del frågor som ställs om framtiden. Särskilt roligt är att ta del av förutsägelser om sociala mediers betydelse och tankar om tandvårdens innehåll och utveckling. Tio år senare kan man konstatera att vi ofta vet mycket lite om framtiden.

Jag fastnade dock vid en artikel från 2011 om den odontologiska forskningen i Sverige. Artikeln ger vid tiden en positiv bild av att forskningen håller hög internationell standard men att forskarna i Sverige har en hög medelålder och att återväxten är viktig för att fortsatt kunna bedriva forskning och utbildning. Författarna pekar på att frågan om hur man efter disputation ska kunna fortsätta med forskning och hur detta kan kombineras med eventuell specialistutbildning kräver en snar lösning. Därför blir jag bekymrad när jag bläddrar mig fram tio år, till december 2020, och läser en debattartikel skriven av cheferna vid våra fyra lärosäten. Här beskriver man att de farhågor som beskrevs 2011 har besannats: I dag råder stor brist på forskare och lärare och gränsen för den kritiska massan är, på flera håll, passerad.

Olika initiativ, nödrop och förslag har inte saknats under åren, men – med facit i hand – vi skulle gjort mer tillsammans för att säkra framtiden.

Text: Andreas Cederlund

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in, kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch