Factfulness

Krönika 21 mar 2017
Dela artikeln

När samhället förändras får vi lära oss nya begrepp. Tidskriften Modern Psykologi diskuterar det så kallade post truth-samhället under rubriken Sanning och konsekvens. Min ordlista fylls på med aktuella uttryck. Filterbubbla, faktaresistens och konspiration är ord som tillhör den trend där känslor snarare än sanning regerar.

I höstas utsåg det erkända lexikonet Oxford Dictionaries årets internationella ord. Det föll på post truth. Ett uttryck som Modern Psykologi beskriver som ”omständigheter då objektiva fakta påverkar den allmänna opinionen mindre än känslor och personliga uppfattningar”. En anmärkningsvärd attityd som både innehåller konspirationsteorier och systematiska tankefel.

Det är lätt att skaka på huvudet, men samtidigt kan vi inte bara betrakta. Lars Trädgårdh, professor i historia och USA-kännare, menar i artikeln att vi måste prata med människor som inte tycker som vi. Annars förlorar vi på walk over.

Mitt yngsta barnbarn föddes i slutet av januari. Kommer trenden att inte acceptera fakta fortsätta att utvecklas under hennes liv? Tills vidare får jag trösta Selma med att det ännu finns kloka individer att hämta kraft från. Ola Rosling twittrade redan 2015 om factfulness – den stressreducerande vanan att endast ha åsikter som baseras på fakta.

 

Text: Thomas Jacobsen

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch