Fakta eller fiktion

Krönika 8 nov 2012
Dela artikeln

Medan morgonsolen sakta höjde sig över horisonten färdades jag på landsvägen mot Göteborg. Bilradion presenterade morgonekot och jag väntade på några inspirerande tankar för dagen då trafikradion bröt sändningen.

Det varnades för trafikhinder längre fram på vägen. En tjur, en flock med får samt några grisar hade rymt och befann sig i närheten av trafiken.

»En tjur, får och … några grisar« upprepar den förvånade trafikreportern, som om han inte riktigt trodde på det själv. Det lät mer som en saga än en vanlig trafikincident i morgonrusningen.

Då tog min fantasi över. Det måste finnas en förklaring. Var det upplopp i ladugården? Tjuren hade brutit sig ut genom ladugårdsdörren och öppnat för fåren. Eller var det någon som glömt att stänga dörren? Nej, det måste vara tjuren.

Hur grisarna lyckades ta sig ur båsen och ut på vägen kunde jag inte klura ut. För inte blandar man väl alla djuren i samma del av huset?

Kanske tjuren redan var ute och stångade sönder dörren till grisarna? Nåväl, nu var tveklöst en halv bondgård på utflykt. Tjuren tar täten. Fåren kan inte enas om de ska följa med och springer åt olika håll. Grisarna trippar längst bak på snabba fötter men blir ändå frånsprungna. Och vart har hönsen och katten tagit vägen? Blev de aldrig inbjudna till utflykten?

Detta är naturligtvis min egen barnsliga tolkning. Sanningen är troligen mycket tråkigare.

Ju mindre fakta vi har, desto större utrymme får fantasin och den är alldeles gratis.

Fakta har däremot alltid ett pris, ofta i form av tid, energi och uthållighet. Helminen och medarbetare (1) hävdade i en artikel från tidigt 2000-tal att tandläkare inte sällan överskattar kvaliteten på sina rutiner. Författarna fann en skillnad mellan tandläkarnas upplevelse av den utförda behandlingen och det som senare mer objektivt kunde bekräftas.

Även om studien givetvis kan diskuteras, sätter den fingret på en viktig frågeställning – bedömer vi oss själva med hjälp av fakta eller fiktion?

Jag vet inte vad som hände med tjuren, fåren och grisarna. Trafikradion återkom aldrig med slutet på sagan och jag lever fortfarande i tron att djuren nu lever lyckliga under annan regim.

Men jag hoppas samtidigt på att vi inom professionen ska bli bättre på att skilja mellan fakta och fiktion. Det behöver inte vara så svårt.

Åtskilliga kolleger har på ett imponerande och systematiskt sätt dokumenterat sina behandlingar under många år. Att ansluta sig till kvalitetsregister är ytterligare ett sätt.

Man behöver inte ta bort fantasin i yrket, bara använda den med förnuft.

1. Helminen et al. Dentists’ perception of their treatment practices versus documented evidence. Int Dent J 2002; 52: 71–4.

 

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch