Fakta – hot eller möjlighet?

Krönika 25 sep 2014
Dela artikeln

Hur skulle vi reagera på fakta hur vi lyckats i vår yrkesutövning?

När professor Mats Alvesson i en debattartikel i Svenska Dagbladet skriver att ”rädslan att göra fel bör inte få ta över” syftar han på moderna organisationer i allmänhet. Det kunde lika gärna handla om tandvård.

Intresset att läsa om anmälningar och felbehandlingar är förmodligen djupt mänskligt, men åtföljs nog också av en skräckblandad förtjusning. Skulle ärendet kunna gälla mig?

Men så länge brister förknippas med disciplinåtgärder riskerar vi att stanna i växten. Hur ska vi kunna utveckla vår profession utan fakta om vår verksamhet, även om risken finns att de kan användas emot oss?

Det är närmast omöjligt att uppfatta sig själv objektivt.

Några av oss föredrar kläder som döljer tecken på decennier av kroppsligt förfall. ”Men in black” har sannolikt lite bättre självkänsla. Trots att mänskligheten för stunden verkar drabbad av selfiefeber, trivs inte alla framför en kamera. Vi vill välja vilka bilder som ska delas med omvärlden, och helst någon som stärker vår självbild.

Förmodligen hanterar vi vår professionella image på ett liknande sätt. När jag tittar tillbaka på några decenniers yrkesliv är jag benägen att minnas det angenäma och glömma det besvärliga. Antagligen kolliderar min självbild med flera patienters upplevelse av våra möten.

Och med viss möda kan jag erinra mig behandlingar som varit allt annat än lyckade. Men hur det egentligen gick, har jag ingen aning om.

Med bra system för vårduppföljning kan tandvården ta gigantiska kliv framåt, men inte utan en mer tillåtande kultur.

Dela artikeln
Taggar:

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch