Fallet från höga hästar

Krönika 17 sep 2020
Dela artikeln

En morgon för länge sedan körde en bilist på vänster sida mot trafiken på en av Stockholms stora infarter. Trafikradion varnade och den mötande trafiken saktade in och stod till slut helt stilla. När mannen nådde fram till sina medtrafikanter bromsade han in och stannade bilen omedelbart framför den stillastående morgontrafiken. Han vevade ner rutan, sträckte ut vänster arm och vinkade med en svepande rörelse. Det var tydligt att han hävdade sin rätt att utöva vänstertrafik och att medtrafikanterna borde vika undan.

Nyligen drabbades jag av något liknande. På väg ut från en biltvätt mötte jag en bilist som körde in på en enkelriktad utfart. Föraren stannade bilen framför mig och signalerade med tydliga gester att jag skulle vika undan. När jag gick fram till bilen valde han att översätta sina gester till ord. Efter att ha lyssnat och insett att han yrkade på att jag borde dra till en mycket varmare plats, frågade jag om han sett den stora pilen på vägbanan som visade färdriktningen och förbudsskylten vid infarten. Ackompanjerad av märkbar frustration backade han och lät mig köra vidare. Jag har funderat på hur det måste kännas att investera så mycket självsäkerhet och aggression i en diskussion och sedan abrupt inse att man har fel.

Debattklimatet under coronapandemin har stundom varit hätskt, med både inslag av personangrepp och ett onödigt högt tonläge. Tvärsäkerheten har inte sällan tagit överhanden. När virusdimman så småningom skingras, är det inte omöjligt att vi får bättre kunskap om vilka intressenter som praktiserat vänstertrafik. Tills dess är kanske en viss ödmjukhet och respekt för frågans komplexitet att rekommendera. Fallet är trots allt långt från höga hästar.

Text: Thomas Jacobsen

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch