Färgstarkt och stridbart

Krönika 28 nov 2013
Dela artikeln

Tandläkartidningens granskning av högkostnadsskyddet i tandvården (i nummer 12 2013) fick en hel del uppmärksamhet och har nu nått riksdagen, i form av en interpellation till regeringen. I den frågas vad man tänker göra för att följa upp stödet och se till att det bättre når de som har störst behov av det. Det är ett bra exempel på hur god journalistik kan bidra till att lyfta viktiga frågor i samhällsdebatten.

Sedan dess har vi granskat ytterligare ämnen och kommer att fortsätta så. Vad? Hur? Varför? Bra eller dåligt, för och emot, rätt eller fel, privat eller offentligt?

Svaren på frågorna beror på vem man talar med, det som är bra för den ene kan vara dåligt för den andra. Journalistens uppgift är att försöka förstå och lyfta fram de bästa argumenten från båda sidor, att låta många komma till tals (om än inte alltid samtidigt) och byta perspektiv nästa gång man skriver om ett ämne. De som alltid har samma vinkel när de skriver om en fråga och alltid kommer fram till samma slutpunkt sysslar inte med journalistik utan med någon form av lobbyism. Det är bra att hålla i minnet.

Ett perspektiv är dock alltid det förhärskande när vi på Tandläkartidningen väljer ämne: tandläkarnas. Vår journalistik handlar om det som har betydelse för dig i din yrkesroll. Men hur vi närmar oss ämnet varierar, för även inom tandläkarkåren finns de flesta åsikter företrädda, såväl när det gäller samhällsfrågor som behandlingsmetoder. Tack och lov, vill jag tillägga, det skulle vara hemskt annars. Och tråkigt för en journalist.

Men det behöver jag alltså inte oroa mig för här. Efter att ha varit på Tandläkartidningen i nästan ett halvår kan jag konstatera att tandläkare har ett stort engagemang för sitt arbete och sina patienter och ofta är färgstarka och stridbara personligheter, inte sällan med ett rätt gott humör.

Jag gillar det skarpt och vill att det ska synas mer i den nya tidningsform vi under vintern börjar jobba med.

Vad vill du se i ”nya” Tandläkartidningen? Hör gärna av dig om du har idéer och tankar om det, eller synpunkter på något som vi skriver/borde skriva om.

orjan.bjorklund@tandlakarforbundet.se

 

Text: Örjan Björklund

Dela artikeln
Örjan Björklund
Örjan Björklund
Journalist. Chefredaktör och ansvarig utgivare för Tandläkartidningen 2013–2015. Det här är en personlig krönika. Åsikterna är mina och speglar inte nödvändigtvis Tandläkarförbundets ståndpunkter.

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch