Flyttfåglar har mycket att lära ut

Krönika 29 sep 2011
Dela artikeln

Det började för cirka 15 år sedan med att många unga tandläkare reste utomlands med sin nya svenska legitimation för att arbeta i Storbritannien. De hade fått en utbildning värd en miljon kronor, påpekade man, och nu drog de vidare för äventyr och hög lön. Senare kom rapporterna om erfarna klinikchefer som flyttat efter ungdomarna och blivit kvar i England. Detta beskrevs som ett problem. Men var det stort eller kanske övergående? Ingen visste.
Så var det alla de utlandsrekryterade tandläkarna som landstingen kostat på språkundervisning och annat för att få dem att lämna Tyskland eller Polen och flytta norröver. De räddade många mindre kliniker i glesbygd men hela företeelsen beskrevs ändå som ett problem; de skulle ju med all sannolikhet flytta hem igen. Det trodde man sig veta. Allt det där känns avlägset.

 

Flyttfåglar och utbytesstudenter

I Tandläkartidningen framträder ofta invandrade tandläkare; ibland är de intervjuade just för att de har kommit hit långväga ifrån men lika gärna för att de är fackligt aktiva, entreprenörer, allmänt driftiga, helt vanliga tandläkare eller i något fall en ytterligt begåvad fotograf.

Här framträder numera också unga svenska tandläkare som använder sina kunskaper utomlands, inte i första hand för att tjäna pengar utan för att skaffa sig underlag för uppsatsskrivande och kombinera äventyr med en form av biståndsarbete.

Här finns också de som kommer hem efter arbete eller studier utomlands med kunskaper som de förmedlar i form av artiklar på vetenskapssidorna (som i förra numret där en grupp från KI beskrev sitt arbete under en vistelse i Kina). Det var som sagt länge sedan tandläkares rörelse över gränserna enbart sågs som ett problem.

I det här numret möter ni två flyttare: Debora Persson som kommit från Brasilien via usa till Vara i Västergötland där hon stortrivs på folktandvården och vår studentmedarbetare Erik Norrman som tillbringade tre månader som student på åttonde terminen i Oslo i våras. Båda har säkert, om än i olika grad, med sig nya perspektiv på tandvården respektive utbildningen i Sverige.

Tandläkartidningen ska vara användbar för dig som är tandläkare. Men ibland kanske du behöver en paus från det nyttiga? Därför bör du bekanta dig med våra bloggare på tandlakartidningen.se! Alla fyra bidrar med filosofiska funderingar och dråpligheter från den tandvårdsvardag som utspelar sig på sjukhuset, i privatkliniken, på ST-utbildningen och tandläkarhögskolan. Välkommen till vår nya webb!

Text: Christina Mörk, chefredaktör

Dela artikeln
Christina Mörk, chefredaktör
Christina Mörk, chefredaktör
Journalist. Chefredaktör och ansvarig utgivare för Tandläkartidningen till och med 31 maj 2013.
 1. Kommentar från Murtada Robeyi 8 oktober 2011:

  Intressant att se hur sena ni är med att dra lärdomar av saker och ting. Så det tog er mer än 15 år för att inse att folk kan ha nåt nyttigt och användbart när man kommit utifrån. Tro eller ej, en klinikchef sa till mig, efter hemkomsten från ett par års arbete i england, att anledningen till att jag inte kunnat få jobb i sverige på nio månader, är just det att jag jobbade i england tidigare.

  Det ironiska är att se landstingen betala en hel massa för att rekrytera folk från andra länder istället för att erbjuda bättre villkor för de som redan finns och på så sätt locka till att stanna.

 2. Kommentar från Camilla RC 10 oktober 2011:

  Murtada, jag kan bara hålla med.
  Jag har personligen drivit (och driver fortfarande, dock på distans) en privat praktik i England.
  Att erbjuda tandläkare inom FTV under 10% av vad de förväntas dra in per timma i lön är inte försvarbart. Vart de resterande procenten tar vägen kanske Landstingen kan svara på?
  Det förvånar mig inte alls att man numera varken kan behålla den största inkomstbringaren till FTV eller nyrekrytera.
  Kan man inte erbjuda en förvarbar lön måste man erbjuda vidareutbildningar, kurser, bonusar eller dylikt till ett motsvarande värde.
  En konstant brist på tandläkare inom FTV ger ett oseriöst intryck. Man måste börja värdesätta de som faktiskt utför det inkomstbringande hantverket.
  Då man talar med svenska tandläkare får man snabbt en känsla av att FTV endast ses som en ”stepping stone” för många. För mig personligen var ett lönelyft på 500 kr/månad efter 1 års arbete då jag haft ca 8% av det jag dragit in i lön droppen! Då visste jag även det administrativa kontorets omfattning inom den aktuella FTV…

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch