För mycket och för lite

Krönika 19 sep 2019
Dela artikeln

Ett gammalt ordspråk lyder ”för mycket och för lite skämmer allt”. Det myntades nog inte med tanke på återbesöksintervall i tandvården.

Ofta får jag frågor om vad som kan betraktas som rimlig tid mellan kontrollbesök hos tandläkare eller tandhygienist och mumlar väl oftast nåt om att det får bedömas individuellt.

Det blir lite svårare om frågaren också undrar över vilken evidens det finns för en given rekommendation om besöksintervall. Mycket tyder på att den som är helt frisk i mun och tänder kallas alltför ofta. Och att patienten med problem kallas alltför sällan.

Om tandvårdsresurserna ska räcka framöver behöver vi lära oss veta vad som är för mycket och vad som är för lite. Lagom är bäst.

Text: Björn Klinge

Dela artikeln
Björn Klinge
Björn Klinge
Parodontolog, odont dr. och professor i parodontologi vid odontologiska fakulteten, Malmö högskola samt professor vid Karolinska Institutet. Har en lång rad offentliga och föreningsuppdrag.

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch