Förbered dig för scenen

Krönika 23 aug 2018
Dela artikeln

”All the world’s a stage.” Med de orden låter William Shakespeare Jacques, i pjäsen Som ni behagar, inleda sin monolog om människans utveckling. Shakespeare är förvisso inte den ende som liknat livet vid en teater och oss människor vid aktörer, men jag tror han är den mest kände. Temat har återkommit i många sammanhang, inte minst i populärmusiken. Kanske var det Shake-speare Elvis Presley refererade till när han sjöng ”someone said that the world’s a stage and each must play a part”?

Att agera på en scen, det är väl ofta det vi gör i vår egen yrkesroll? Inför scenframträdandet läser artisten sitt manus och repeterar för att framförandet ska nå ut till publiken. Och precis som scenartister behöver vi tänka efter. Hur utvecklar vi vårt framträdande? Hur når vi fram med vårt budskap på bästa sätt? Och inte minst – vi måste vara pålästa och innehållet vara aktuellt. Precis som skådespelare måste vi leverera så att våra patienter blir nöjda och vill komma tillbaka. Annars får vi inte fler engagemang.

“Få vill se Shakespeare framföras som på tidigt 1600-tal. Ännu färre vill antagligen behandlas enligt Blacks preparationsprinciper i dag.”

Som tandläkare verkar vi i en värld, eller agerar på en scen – välj viket uttryck du gillar, som ständigt förändras. Vårt manus skrivs om och får nya tillägg och tolkningar som vi måste ta till oss, annars blir vårt framträdande bara en gammal outvecklad klassiker. Få vill se Shakespeare framföras som på tidigt 1600-tal. Ännu färre vill antagligen behandlas enligt Blacks preparationsprinciper i dag. Ska vi ta vårt ansvar gentemot våra patienter krävs det att vi själva hänger med. Dessutom är det intressant och roligt att utvecklas. Att ständigt vara nyfiken och fråga sig hur man ska göra för att ge ännu bättre vård, gör att yrket hela tiden fortsätter att vara stimulerande.

Även om vi måste sätta av tid, något som blir allt svårare med det patienttryck som många av oss upplever, är det angeläget och en väl gjord investering. Den investeringen gör oss så mycket bättre rustade att möta morgondagens krav. Så ett tips: Sätt av tid för att besöka den odontologiska riksstämman som i år är i Göteborg den 14–16 november. Det är ett brett spektrum av föreläsare som inkluderar både nationella och internationella stjärnnamn. Det smörgåsbord av kunskap som erbjuds ger alla möjligheter att snabbt få tillgång till det bästa av det mesta.

Vi på Sveriges Tandläkarförbund finns på plats för att träffa er, både på Tandläkartorget och på ett medlemsmöte under torsdagen den 15 november.

Kom! Uppdatera dig! Träffa oss och låt oss veta vad du tycker!

Text: Hans Göransson

Dela artikeln
Hans Göransson
Hans Göransson
Hans Göransson är ordförande för Sveriges Tandläkarförbund sedan 2014 och tandläkare/rådgivare på Folktandvården Sörmland.

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in, kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch