Förbered dig i dag

Krönika 29 sep 2016
Dela artikeln

Tomorrow belongs to the people who prepares for it today. Framtiden tillhör den som förbereder sig för den i dag. Det är ett afrikanskt ordspråk och utgångspunkten för denna ledare.

Även om vi inte vet vad morgondagen innehåller är det ändå klokt att förbereda sig på att möta den. Den brukar ju komma, en dag i taget.

I förra numret tog jag upp vikten av forskning och kunskap. Det är ett så viktigt tema att jag vill hålla fast vid det men låta det landa i den kliniska vardagen och den så viktiga efterutbildningen.

Om vi ska ge patienterna bästa möjliga vård är det viktigt att hålla vår egen kunskap uppdaterad. Ska vi klara av detta krävs det att vi arbetar aktivt för att förnya vår kunskapsmassa.

I vår verksamhet har mycket kunskap ett bäst före-datum, och om vi inte ser till att fylla på med nytt kommer vi att möta framtiden med gårdagens kunskaper. Jag vill därför göra reklam för det kursutbud som våra kursnämnder serverar: Ta del av deras utbud och fyll på era kunskaper!

En annan viktig ingrediens på smörgåsbordet av kunskap är odontologiska riksstämman, som i år äger rum i Älvsjö utanför Stockholm den 16–18 november. Som vanligt erbjuds vi rikliga möjligheter till uppdatering av kunskaper inom de flesta av de fält vi kan vara intresserade av att fördjupa oss i.

Årets tema, Rörelser – munnen och omvärlden, är inspirerat av tandvårdens och tandhälsans roll i samhället och för den enskilda människan. Stora förändringar sker i vårt samhälle och tandvården både påverkas av och påverkar dessa rörelser. Ju mer pålästa och uppdaterade vi är, desto bättre kan vi utvecklas med rörelserna. För den som tar sig tid att besöka riksstämman finns det mycket goda möjligheter att uppdatera sig.

Många aktuella frågor kommer att diskuteras ur olika vinklar, som etik, vetenskap och regelverk. Invandring påverkar tandvården och dess utveckling, både strukturellt och i vår kliniska vardag. Frågeställningar som med dagens diskussion om hälsoklyftor är väldigt aktuella.

När det är dags den 16 november hoppas jag att få träffa så många som möjligt av er i Älvsjö, där både förbundet och Tandläkartidningen möter er på Tandläkartorget – mötesplatsen för professionen och dess organisationer.

Text: Hans Göransson

Dela artikeln
Hans Göransson
Hans Göransson
Hans Göransson är ordförande för Sveriges Tandläkarförbund sedan 2014 och tandläkare/rådgivare på Folktandvården Sörmland.

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch