Förnuft och känsla

Krönika 22 maj 2014
Dela artikeln

Efter tio dagar på Mallorca, i byar inbäddade mellan hav och berg på öns nordvästra kust, dagar med sol, bergsvandringar, dignande apelsinträd och välsmakande tapas, kom vi hem till Sverige lagom till det att temperaturen sjönk mot nollan. Inte ens det stundande EU-valet lyckades höja värmen.

Nej, EU tycks ha svårt att väcka något större intresse hos oss svenskar. Kör man bil på Mallorca är de fina vägarna ett konkret exempel på vad EU kan betyda. Men sådana tydliga exempel finns det också i Sverige, fast de inte alltid får så mycket uppmärksamhet.

Man brukar säga att sex av tio beslut som fattas på ett svenskt kommunfullmäktigemöte på olika sätt påverkas av EU. Men inte heller en sådan uppgift lyfter vårt EU-engagemang. Å andra sidan tycks vi heller inte så engagerade när det gäller den politik som bedrivs alldeles nära oss.

När svenskar rankar de viktigaste valfrågorna kommer skola, hälso- och sjukvård och omsorg alltid högt. Men trots att de konkreta besluten om skolan tas i kommunfullmäktige är de flesta väljare okunniga om vilka som sitter där. Än mindre bryr man sig om landstingen. Betydligt fler vet betydligt mer om Göran Hägglund och Jan Björklund.

Fokuseringen på riksnivån lär bli än starkare när fler lokalmedier tvingas dra ner på ambitionerna. Jag fruktar också att EU-bevakningen blir sämre i takt med de stora dagstidningarnas krympande resurser. Jag tror att vi har ett växande demokratiskt problem här.

Tandläkartidningen drar inte ner på ambitionerna, tvärtom. Den nya tidning som får premiär efter sommaren ska spara tid åt dig, genom att sortera ut det viktigaste från myndigheter och nyheter från branschen.

Den ska bland annat ge dig bättre och mer handfasta exempel på hur andra jobbar, ta upp konkreta fallbeskrivningar och etiska problem, skriva om utbildning och karriärvägar och ge dig vetenskap du behöver känna till. Men vi vill också väcka hetta och engagemang. Förnuft och känsla, helt enkelt.

Vi vill att förändringarna ska vara tydliga och målet, ja det är att vara ett omistligt verktyg för dig i ditt arbete.

Sa jag att vi hade höga ambitioner?

Text: Örjan Björklund

Dela artikeln
Örjan Björklund
Örjan Björklund
Journalist. Chefredaktör och ansvarig utgivare för Tandläkartidningen 2013–2015. Det här är en personlig krönika. Åsikterna är mina och speglar inte nödvändigtvis Tandläkarförbundets ståndpunkter.

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch