Forskning och faktaresistens

Krönika 26 nov 2015
Dela artikeln

Det finns de som inte vill använda fluortandkräm till sina barn, eftersom de tror att det är farligt.

En del oroar sig för att det är skadligt att vaccinera sina små, vilket gör att sjukdomar som nästan varit utrotade är på väg tillbaka.

Andra hävdar att klimatlarmen är en bluff, vissa tror att en hemlig sammanslutning av storföretag gör upp om världens framtid och några säger sig veta att svenska medier styrs av en åsiktsmaffia som förtiger sanningar och duperar folket.

Sen finns det de som tror på värre saker än så.

Gemensamt för de flesta av dessa, annars säkert mycket olika, människor är att de finner näring för sin oro och sina åsikter på nätet och väljer att tro på det som bekräftar dem – vare sig det består av lösa spekulationer, feltolkade/förvrängda uppgifter eller ”sanningssägare”. Vedertagna fakta betraktas ofta som lögner från etablissemanget.

Detta fenomen kallas faktaresistens och frågan är om den inte är lika farlig som antibiotikaresistensen. Utbredningen är i alla fall minst lika snabb och en stor utmaning för samhället att försöka hantera.

Det är intressant att fundera över detta när man är på den odontologiska riksstämman, med sitt stora utbud av såväl ny forskning som beprövad erfarenhet. Här tar vi del av nya kunskaper om livmoderstransplantationer, genetik, samband mellan munhälsa och hjärt-kärlsjukdom och mycket mera.

Samtidigt kan vi vara helt säkra på att inget av detta hade upptäckts om inte gamla kunskaper hade ifrågasatts. Att kritiskt granska vedertagna sanningar och invanda mönster är ju helt nödvändigt.

Det som är sant i dag kan förkastas i morgon, allt eftersom vetenskapen går framåt.

Men även om det då och då upptäcks något som kastar gamla sanningar helt över ända, så bygger nya rön oftast vidare på gamla och bekräftar och fördjupar den kunskap vi redan hade – eller var på spåren.

Och alltid ligger väl etablerad vetenskap och samlad kunskap närmare den nya sanningen än enskilda hemmatänkare, vildhjärnor och konspirationsteoretiker.

Så frågan efter forskningsrapporter och vetenskapsseminarier på riksstämman är inte bara hur vi omsätter all denna nya kunskap till kliniskt arbete, utan också hur vi ska få de faktaresistenta att lita på denna den bästa sanning som för dagen går att uppbringa?

Text: Örjan Björklund

Dela artikeln
Örjan Björklund
Örjan Björklund
Journalist. Chefredaktör och ansvarig utgivare för Tandläkartidningen 2013–2015. Det här är en personlig krönika. Åsikterna är mina och speglar inte nödvändigtvis Tandläkarförbundets ståndpunkter.

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga inredaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch