Framtidsperspektiv

Krönika 12 feb 2015
Dela artikeln

Nyligen fick jag frågan om vilka händelser inom forskning och utveckling som kan summera det odontologiska verksamhetsåret 2014.

Sanningen att säga blundade jag för det självklara – ICA-kuriren och New York Times var snabbare på banan.

Båda tidningarna redovisar trenden med insamling av personliga hälsodata. ”Övervakad av tandborsten” är rubriken i ICA-kuriren. I NY Times: ”Your Smartphone Will See You Now.

Om det är bra eller dåligt, rätt eller fel är en annan diskussion. Men möjligheten att samla in hälsodata med avsikt att förbättra individens hälsobeteende finns redan.

Nu är frågan om vi vill vara delaktiga i denna utveckling. Frågan gäller inte om vi kan hindra utvecklingen. Frågan gäller om vi vill leda den.

Text: Björn Klinge

Dela artikeln
Björn Klinge
Björn Klinge
Parodontolog, odont dr. och professor i parodontologi vid odontologiska fakulteten, Malmö högskola samt professor vid Karolinska Institutet. Har en lång rad offentliga och föreningsuppdrag.

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch