Framtidsspaning

Krönika 9 apr 2015
Dela artikeln

Har just landat efter besök på världens största tandvårdsmässa (IDS), som hålls vartannat år i Köln. Flera tusen utställare och långt över hundratusen besökare.

Det har varit aktuellt att resa tidigare, men hittills har alltid något kommit i vägen. Nu blev det alltså verklighet av dessa drömmar.

På någon dags besök är det omöjligt att ta sig igenom hela utställningen, mina intryck är därför ytliga och fragmentariska.

Det jag ser förstärks av diverse möten och diskussioner med kolleger och andra mässbesökare.

Det är ett nytt paradigmskifte på gång. För 20 år sedan gällde utvecklingen implantat. Nu är det 3D-skrivare och digitalt styrda fräsmaskiner. Enbart fantasin sätter gränser.

Och det är inte framtid, utan nutid.

Text: Björn Klinge

Dela artikeln
Björn Klinge
Björn Klinge
Parodontolog, odont dr. och professor i parodontologi vid odontologiska fakulteten, Malmö högskola samt professor vid Karolinska Institutet. Har en lång rad offentliga och föreningsuppdrag.

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch