Från ciklider till Macchiarini

Krönika 18 feb 2016
Dela artikeln

När jag tog studenten gav vi våra lärare ett album med porträtt av alla i klassen. I efterhand är jag inte riktigt säker på att gåvan uppskattades. Vi var nog egentligen inte en klass de ville minnas.

När jag över 40 år senare tittar på bilderna verkar det trots allt som att vi engagerade oss i projektet. Alla avbildades tillsammans med ett attribut som skulle spegla deras personlighet och kanske även deras tankar om framtiden.

De hade med sig böcker, allt från Marx Kapitalet till Bibeln. Flera bar på sportutrustning eller olika musikinstrument. Någon höll i en tågtidtabell och en annan visade upp tidningen Mad.

Det senare minns jag inte riktigt hur personen ville vi skulle tolka. Hade han verkligen humor?

Bosse hade med sig en död akvariefisk som han förvarat i frysen. Senare fick jag lära mig att det var en ciklid.

Det sista jag hörde efter studentfesten var att han skulle åka till Afrika och hämta fler och möjligen också vara lärare på en flickskola. När vi många år senare sammanstrålade hade han bytt karriär. Numera producerar han dokumentärer för radio och tv.

Karolinska institutets anseende fick sig en törn under början av året efter att SVT sänt en dokumentärserie om kirurgen Paolo Macchiarini och hans försök med plaststrupar. Enligt en intervju i Dagens Medicin ska universitetets rektor tillsätta en haverikommission. Vi kan nog förvänta oss fler inspel i denna märkliga historia.

Men debatten om Macchiarinis metod startade inte i samband med SVT:s dokumentär. Många pusselbitar har varit kända länge, så varför har det kunnat fortgå?

Ska det krävas en före detta ciklidsamlare för att något verkligen ska hända i frågan?

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch