Fritt val skapar fritt spelrum

Krönika 26 aug 2021
Dela artikeln

Välkommen tillbaka! På redaktionen samlar vi nu som bäst ihop sommarminnena av solgass och varma kvällar. Liksom förra sommaren blev det en hel del hemmaliv och en och annan utflykt till andra landsändar. Så har nog många tillbringat sommaren, ganska makligt och trevligt. Andra har rest längre och kommit hem nysmittade från till exempel Spanien eller Grekland, och vi kan konstatera att Stockholm internationellt sett återigen är rött och att Norge stängt sin gräns. Igen.

Internationellt rött är nationellt grönt, den färg som Folkhälsomyndigheten möjligen lite ologiskt använder för att visa hur smittläget ser ut i Sverige. Ju mörkare grönt, desto dystrare. Allra grönast är det just nu, i mitten av augusti, på Gotland och i Västerbotten. Modellerna för den fortsatta smittspridningen ser inte jätteroliga ut heller, med befarade klustersmittor under hela hösten och vintern. Ett ljus i tunneln är att inte lika många blir allvarligt sjuka eller dör. Ett annat är att så många vill vaccinera sig, heja er! Och vi kan ju nu träffas fler, och göra mer än vi kunde förra sommaren.

Som vanligt på sommaren råder nyhetstorka. Ett undantag, förutom skogsbränderna, Afghanistan och klimatrapporten, var Dagens Nyheters rapportering om att det hos enskilda vårdgivare går att välja etniskt svenska tandläkare framför dem med utländsk bakgrund. Hos 51 av 91 uppringda kliniker gick det bra att välja, enligt granskningen. Trots att flera av de uppringda vårdgivarna har existerande riktlinjer som ska förhindra detta.

Jag funderar lite på hur stämningen är i fikarummet på den arbetsplats där en medarbetare just blivit bortvald av sin kollega till förmån för en ”svenskare”. Hur tänker kollegan som just signalerat till patienten att det är okej att göra skillnad mellan etniska svenskar och andra? Hur tänker hen om sin arbetskamrat? Kanske svaret blir ”tänkte inte på det” eller kanske blir det ett betydligt obehagligare svar där onda krafter får fritt spelrum. Har du erfarenheter av att bli bortvald? Hör av dig till oss och berätta! Vi vill gärna utveckla och fördjupa frågan i ett kommande nummer.

I det här numret skriver vi om tinnitus, som tycks bli allt vanligare. Både Metod-artikeln och den vetenskapliga artikeln tar upp ämnet. På nyhetsplats kan du läsa om hur pandemin skapat långa väntetider för tandvård under narkos, och om det ovanliga i att Allmänna reklamationsnämnden (ARN) har hanterat ett tandvårdsfall. I Porträttet möter du Kristina Malmström, en utpräglad entreprenör från Gävle som startar nytt på löpande band.

Jag önskar dig en trevlig stunds läsning!

Text: Hilda Zollitsch

Dela artikeln
Hilda Zollitsch
Hilda Zollitsch
Tandläkare och journalist. Chefredaktör och ansvarig utgivare för Tandläkartidningen sedan 2016. Det här är en personlig krönika. Åsikterna är mina och speglar inte nödvändigtvis Tandläkarförbundets ståndpunkter.

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in, kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch