Frustrerande soppa

Krönika 3 jun 2021
Dela artikeln

En liten människa vrålar ilsket nere på gården. Jag hör inte riktigt vad ilskan handlar om, men pappans mumlande, ordrika övertalning utgör en allt intensivare bakgrund till skriken. De avtar efter en stund, men det är tydligt att den lille inte är nöjd, han är bara tillfälligt verbalt övermannad och följer moloket och dröjande efter sin pappa bort över gården. Kanske laddar han om, eller så är det glömt när de kommer hem.

Alla som haft småbarn känner igen situationen men har kanske glömt hur det kändes att bli så överväldigad att det bara finns en utväg, att vråla. Beteendet finns förvisso kvar hos mig som en utväg i tanken, ska erkännas, och hos vissa andra vuxna i trafiken, men har hos de flesta växt bort. Det är nästan lite synd, det skulle nog rensa luften rätt effektivt om vi alla uttryckte oss lite tydligare.

I det här numret handlar några artiklar om frustrationer, till exempel över att anställda tandläkare i privattandvården ännu inte har kollektivavtal (sidan 18) och över att tandvårdspersonal inte har prioriterats när det gäller vaccination mot covid-19 (sidan 15).

Vaccinationsfrågan tycks verkligen vara en soppa, där regionerna själva har fått bestämma hur tandvårdspersonal ska betraktas när det gäller vaccinationer, och många inom tandvården känner både ilska, oro och frustration. Med rätta. Vi vet ju nu att smittan sprids extra intensivt strax innan symtom uppträder, så en i dag symtomfri patient kan vara sjuk i morgon.

En annan orolig grupp vi berättar om i det här numret är gravida (sidan 26), som utgör riskgrupp för covid-19 från och med vecka 22, och då har rätt till omplacering eller graviditetspenning.

Som vanligt håller vi oss inte bara till ett ämne. Metod (sidan 8) handlar denna gång om vad du får och inte får göra med dina patientbilder på sociala medier, och den artikeln tror jag blir en ögonöppnare för många. Begreppet personuppgift avser allt som gör att någon skulle kunna identifieras och därför gäller dataskyddslagen GDPR:s bestämmelser.

Om du bläddrar vidare hittar du de vetenskapliga artiklarna som denna gång är av extra stort kliniskt intresse. Den ena handlar om endodonti och hur en rotbehandling ska utföras och dokumenteras, och den andra belyser reumatoid artrit, Sjögrens syndrom och karies.

Fokus på klinisk relevans har också intervjun med vår tidigare vetenskapsredaktör Thomas Jacobsen (sidan 46) som handlar om forskningen på tandläkares önskelista.

Jag hoppas du hittar en skön vrå för läsning och förkovran i vårsolen!

Text: Hilda Zollitsch

Dela artikeln
Hilda Zollitsch
Hilda Zollitsch
Tandläkare och journalist. Chefredaktör och ansvarig utgivare för Tandläkartidningen sedan 2016. Det här är en personlig krönika. Åsikterna är mina och speglar inte nödvändigtvis Tandläkarförbundets ståndpunkter.

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga in.
redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch