Ge inte upp

Krönika 7 nov 2019
Dela artikeln

Den brittiska forskaren Peter Ratcliffe har studerat hur celler känner av och anpassar sig efter syretillgången. Nyligen publicerades på Twitter ett brev från den ansedda tidskriften Nature till forskaren. Tidskriftens redaktör meddelade, om än inlindat i mängder av artighetsfraser, att forskarens manuskript inte höll måttet och därför inte kunde publiceras. Nyligen tillkännagavs att Peter Ratcliffe fått Nobelpriset i medicin för det arbete han en gång försökte publicera i Nature.

Det hävdas att tolv bokförlag nekade en okänd författare att publicera en barnbok om en ung trollkarl. Först efter ett drygt år skrev JK Rowling ett kontrakt med independentförlaget Bloomsbury och den första boken om Harry Potter kunde publiceras. ”Harry Potter och de vises sten” har därefter sålt i över 100 miljoner exemplar.

I januari 1962 provspelade en grupp från Liverpool för skivbolaget Decca. Bolaget avvisade ett kontrakt med motiveringen att gitarrgrupper var på väg ut och att Beatles inte hade någon framtid i showbiz. Senare fick gruppen ett kontrakt med skivbolaget Parlo­phone, och resten är som bekant historia.

Möjligen inbillar jag mig att det någonstans finns en informell förening för personer som tagit dåliga beslut. Några tycks inte bry sig medan andra gör om och gör rätt. Strax efter Beatles blev populära i England meddelade Dick Rowe, som ofta beskylls för att tagit beslutet att neka gruppen kontrakt, att Decca skrivit kontrakt med en ny okänd grupp. De kallades Rolling Stones.

Så ge inte upp era ambitioner.

Någon gång och någonstans finns det personer som kommer att ge er chansen.

Text: Thomas Jacobsen

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch