Grusade förhoppningar

Krönika 15 dec 2016
Dela artikeln

Jag hoppades in i det längsta att forskningspropositionen skulle innehålla resurser för odontologisk forskning. Men icke.

SBU, Socialstyrelsen och andra har tidigare tagit fram underlag som visar vad vi inte vet inom odontologi (kunskapsluckor).

Med en total kostnad för tandvård på omkring 24 miljarder årligen, varav patienterna står för merparten i direkta avgifter, känns det angeläget att exempelvis klara ut vilka behandlingsalternativ som är mest kostnadseffektiva.

Mitt sökprogram letar igenom propositionen efter något ord som innehåller ”tandvård”.

Till sist får jag en gnutta hopp; det står faktiskt ”tandvård” i en uppräkning av allt som kan tänkas höra till klinisk behandlingsforskning.

Hoppet lever vidare, trots allt.

Text: Björn Klinge

Dela artikeln
Björn Klinge
Björn Klinge
Parodontolog, odont dr. och professor i parodontologi vid odontologiska fakulteten, Malmö högskola samt professor vid Karolinska Institutet. Har en lång rad offentliga och föreningsuppdrag.

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch