Hallå, vart tog kvinnorna vägen?

Krönika 10 jan 2014
Dela artikeln

Jag tycker att det var en ganska sorglig historia. Och då syftar jag inte på hur valen slutade, utan på det tonläge som diskussionerna fördes i inför valen på det förbundsmöte som hölls den 6 december förra året i Stockholm.

Till saken hör att jag suttit en del på åhörarläktare både i riksdagen och i olika kommunfullmäktige runt om i landet – och på årsmöten i bostadsrättsföreningar, vilket antagligen är den plats där de mest infekterade föreningsstriderna utspelar sig – så jag är rätt van vid het debatt.

Och sådan behöver inte alls vara fel, för i en demokrati ska olika åsikter brytas mot varandra och det kan inte alltid ske i en ton som Magdalena Ribbing tycker är passande. Men min, kanske naiva, undran är ändå: Ska det behöva vara så uppdelat och låta så pass oförsonligt i ett mindre förbund vars uppgift är att vara den odontologiska professionens organisation?

Förresten så har jag en åsikt om hur valen slutade:

I Tandläkarförbundets medlemskår, utgör kvinnorna snart upp emot 60 procent. Men i samband med valen på förbundsmötet halverades antalet kvinnor i Tand­läkar­förbundets styrelse till 2 av 9 ordinarie ledamöter.

Som en liten jämförelse kan nämnas att antalet kvinnor i Sacos styrelse är 5 av 12, i Läkarförbundets 8 av 15 och i Sveriges Arkitekters 6 av 13.

Och när jag ändå håller på: Borde det inte också avspegla sig lite tydligare i förbundsstyrelsen att en snabbt växande andel av den svenska tandläkarkåren inte har namn som Gunilla, Peter eller Hans?

Det bör bli något för nästa valberedning att tänka på. Och för den nya styrelsen blir det viktiga att försöka ena. Jag hoppas och tror att det kommer att gå bra. Jag är ju, som ni säkert märkt, rätt positiv till min natur.

Avslutningen av 2013 var blåsig, med stormar som Simone, Hilda, Sven och Ivar (se där vilken snygg könsfördelning).

Under 2014 är det förändringens vindar som kommer att blåsa för oss på tidningen och för er som läser oss. Ni lär få höra mer om det arbetet under vårvintern.

God fortsättning på det nya året!

Text: Örjan Björklund

Dela artikeln
Örjan Björklund
Örjan Björklund
Journalist. Chefredaktör och ansvarig utgivare för Tandläkartidningen 2013–2015. Det här är en personlig krönika. Åsikterna är mina och speglar inte nödvändigtvis Tandläkarförbundets ståndpunkter.
  1. Kommentar från Patricia De Palma 21 januari 2014:

    Bra synpunkt Örjan!
    Jag tycker att förbundet bör spegla medlemarna! vi kan inte säga att vårt förbund är vare sig jämställt eller återspeglar mångfaldt!!

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch