Haveriernas sommar

Krönika 17 aug 2017
Dela artikeln

Jag hoppas din sommar varit full av smultron och solsken och lugnare än den varit för Stefan Löfvén och vissa av hans ministrar. Haveriet på Transportstyrelsen satte ljuset på de digitala säkerhetsfrågorna och det faktum att varken samhället eller vi användare mognat i risktänkande i samma takt som utvecklingen gått framåt. Många fick sig säkert en tankeställare kring datorsäkerheten, både inom tandvården och på andra håll.

Ett annat haveri inträffade här i Stockholm när ”hesa Fredrik” plötsligt tonade ut en juli-kväll vid 22-tiden, alltså inte klockan 15 den första måndagen i månaden då vi vant oss vid att höra oljudet. Någon på SOS Alarm, Mänskliga Faktorn, tryckte på fel knappar och det ordinarie tysta testet blev mycket högljutt och faran över-signalen i stället ljudlös. Inte så lyckat. Där jag bor dök ansikten upp i alla fönster och folk kom lite osäkert ut ur portarna. Vad skulle vi tro? Själv är jag inte den skärrade typen, men visst funderade jag över vilken åtgärd ”Fredrik” tyckte att jag skulle vidta, när han nu så hest gav hals. Ta skydd? Fly? Och vari bestod faran? Flera andra stockholmare sökte information precis där man ska, på SOS Alarms hemsida, Polisens hemsida, webbsidan för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap och via SR P4. Men det fanns ingen information tillgänglig och flera av hemsidorna kraschade dessutom ganska raskt under belastningen. Verkligen inte bra.

Man baxnar faktiskt så här i efterhand över den taffliga hanteringen från myndighetshåll, särskilt som Stockholm hanterade en riktigt läskig terrorsituation för bara några månader sedan. Då ljöd ingen larmsignal, Fredrik var tyst, men allt fungerade som tur var väl ändå. I bästa välmening höljde vi medborgare polisbilarna i blommor och gjorde dem med andra ord körodugliga i händelse av nya attacker. Naivt? Jo möjligen, men kanske behövde vi krama poliser för att stå ut just då.

Riktigt slut är sommaren förvisso ännu inte, men jag gissar att du ligger i startgroparna för att ta dig an en ny termin, kanske ett nytt jobb eller ditt vanliga jobb fast med nya krafter. Här kommer även en ny tidning! Som vanligt får de den i brevlådan eller som e-tidning här på webben. Vi bjuder, med glimten i ögat, på några gamla huskurer mot tandvärk på sidan 32, och på sidorna 18 respektive 38 ett porträtt på sommarlovslediga Eva Levring Jäghagen, prisbelönt lärare och forskare vid tandläkarutbildningen i Umeå, och forskaren Maria Garoff. Vi har också (helt ovetenskapligt) försökt utröna hur väl förankrat sambandet mellan munnen och hälsan i övrigt är bland läkarna. Den artikeln hittar du på sidan 10.

Jag önskar dig en härlig lässtund!

 

Text: Hilda Zollitsch

Dela artikeln
Hilda Zollitsch
Hilda Zollitsch
Tandläkare och journalist. Chefredaktör och ansvarig utgivare för Tandläkartidningen sedan 2016. Det här är en personlig krönika. Åsikterna är mina och speglar inte nödvändigtvis Tandläkarförbundets ståndpunkter.

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören.: redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch