Hektiska dagar

Krönika 6 nov 2014
Dela artikeln

Hvad vilja den socialdemokratiskt ledda regeringen med tandvården? Ja, den nyligen framlagda ekonomiska höstpropositionen gjorde oss inte så mycket klokare på just den punkten. Här sägs väl inget om tandvårdens framtid som vi inte redan visste.

Men även om inte budgetpropositionen innehöll några omvälvande nyheter finns helt klart en oro bland de privata tandvårdsbolagen, av vilka en del är ägda av riskkapitalister, inför framtiden.

Vad betyder det när finansminister Magdalena Andersson i samband med budgeten skriver på DN Debatt om att ”stoppa den vinstjakt som pågår inom hälso- och sjukvården”? Är tandvården undantagen? Ska riskkapitalisterna bort?

Just tandvården är väl annars ett gott exempel på hur konkurrens mellan privat och offentligt kan bidra till utveckling och kvalitet.

Regeringen har ju stoppat frågan om vinster i välfärden i en utredning som ska vara klar våren 2016, men två år av ovisshet är inte alls bra. Besked, tack!

Under riksstämman/Swedental hoppas jag få intervjua Gabriel Wikström, den nye ministern med ansvar för bland annat tandvård, på scenen och kanske kan vi då få några svar. Under tiden kan du läsa mer om regeringens tandvårdspolitik och höstproppen på sidorna 26–27 samt 31 i tidningen (Vidgade uppdrag för myndigheter, Hsan får ny huvudman).

I den tjocka och fullmatade tidningen som du får veckan före riksstämman/Swedental hittar du tolv sidor med tips inför evenemanget, ett porträtt på Föreningen Svensk Dentalhandels ordförande, Thomas Andersson, och en massa annat intressant att läsa.

Under själva stämman/mässan är du hjärtligt välkommen att hälsa på oss från Tandläkartidningen i vår egen lilla monter alldeles vid Tandläkartorget. Här kan du, precis som förra året, göra din egen löpsedel, tipsa oss om saker vi kan skriva om eller bara träffa oss och prata.

Någon från tidningen finns hela tiden på plats i montern, även om vi bland annat också kommer att rapportera på vår webbplats tandlakartidningen.se från såväl mässgolv som olika seminarier samt intervjua några av tandvårdens beslutsfattare på mässcenen. Vi gör dessutom en exklusiv mässtidning som du kommer att få på stämmans fredagsmorgon.

För oss, precis som för många andra, är detta hektiska men roliga dagar då vi får möjlighet att träffa många av våra läsare.

Vi ses där!

Text: Örjan Björklund

Dela artikeln
Örjan Björklund
Örjan Björklund
Journalist. Chefredaktör och ansvarig utgivare för Tandläkartidningen 2013–2015. Det här är en personlig krönika. Åsikterna är mina och speglar inte nödvändigtvis Tandläkarförbundets ståndpunkter.

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch