Hem, ljuva (smittfria) hem

Krönika 2 apr 2020
Dela artikeln

Vi har inte setts på en vecka. Hållit distansen. Men vi har ändå träffats under morgonmöten via Teams, i tofflor hemma vid datorn har vi sett varandras tavlor, bokhyllor, nyfikna husdjur och familjemedlemmar skymta förbi. Ett nytt sätt att mötas nu när vi har följt rekommendationerna och jobbat hem­ifrån.

Coronaviruset och covid-19 har slagit till ordentligt här i Stockholm, i gott sällskap av vanliga förkylningar och den begynnande pollensäsongen. För minst en av oss är covid-19 numera ett avklarat kapitel. Trots dessa utmaningar har det blivit en tidning, den som du nu håller i handen. Det är ett sedan länge planerat temanummer om vetenskap och beprövad erfarenhet, VBE. Sällan har väl ett temanummer landat med bättre tajming !

Det är ovant att göra tidning utan fysiska möten, att inte kunna planera, samråda och diskutera som vanligt under fikapauser och vid en vägg full av tidningssidor. Samtidigt kan jag konstatera att en del av våra nya rutiner kommer att passa väl in i en klimatsmartare värld: Digitala möten har fun­gerat mycket bättre än vi trodde. Nu blev vi alla samtidigt tvungna att lära oss verktyget i skarpt läge. Det kommer vi att använda oftare. Effektivare planering har också blivit viktigare, vem gör vad och när stämmer vi av?

Jag tror många människor kommer att klimatvakna efter den här pandemin. Det har blivit så tydligt hur plötsligt man kan behöva göra en nödvändig livsstilsomställning, och vilka uppoffringar, nya vanor och oanade konsekvenser det för med sig. Jag inser också vilken resurs en god granne är och imponeras av alla initiativ som människor tar, inte minst för att uppmuntra all sjukvårdspersonal. Snacka om samhälls-kitt!

Vårt VBE-tema hittar du på sidan 19 och framåt. Vi berättar bland annat om en nyligen genomförd enkät till tandläkare om vetenskap och beprövad erfarenhet. Tydligen är det så att tandläkare har bra koll på begreppet, bättre koll än man har inom läkarkåren.

Vi skriver också om kompetenskrisen och frågar Vetenskapsrådet om de långsiktiga konsekvenserna av minskade forskningsanslag till odontologin, och vi har intervjuat Helena Domeij, tandläkare och projektledare på SBU där man regelbundet sammanfattar evidens kring olika frågeställningar.

Man hör ofta kritik mot innehållet i grundutbildningen, som till exempel att man inte lär ut de senaste metoderna. På sidan 40 kan du läsa mer om hur innehållet väljs och när man ersätter gammalt med nytt. Ett närliggande ämne, se sidan 36, är Socialstyrelsens riktlinjearbete, där hundratals personer är involverade i myndighetens största projekt någonsin.

Missa inte heller den vetenskapliga artikeln om tandhälsan på Island under medeltiden.

Text: Hilda Zollitsch

Dela artikeln
Hilda Zollitsch
Hilda Zollitsch
Tandläkare och journalist. Chefredaktör och ansvarig utgivare för Tandläkartidningen sedan 2016. Det här är en personlig krönika. Åsikterna är mina och speglar inte nödvändigtvis Tandläkarförbundets ståndpunkter.

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga inredaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch