Hjulspåren tar oss tillbaka till framtiden

Krönika 4 nov 2021
Dela artikeln

Hösten rullar in och vi fortsätter mot mörkare tider. I vissa kulturer är hösten tiden för nystart. Den symboliserar att naturen vilar för att vara redo för kommande säsong och att ljusare tider med nya förutsättningar närmar sig. Att vi låter oss påverkas av vädrets nycker och drar oss inåt när stormarna viner utanför fönstret ger värdefulla möjligheter till reflektion och återhämtning. Vi refererar ofta till årshjulet som just ett hjul, en cirkel. Varje varv har sina egna utmaningar och tjusningar, präglade av den rådande tidsepoken, men det kan ju vara mer behagligt och rent av klokt att ibland välja redan markerade hjulspår.

Men om vi bara traskar runt, runt, kommer vi någonsin framåt? Robert Zemeckis och Bob Gale tyckte uppenbarligen så när de skrev manuset till ”Tillbaka till framtiden”. Just den titeln är också temat för årets odontologiska riksstämma. Aldrig har det väl känts så lockande att få hoppa ner i gamla bekanta hjulspår som nu, efter nästan två år av restriktioner. Det är ju spänningen, när det kända och bekanta varvas med nyfikenhet på det nya och okända, som håller igång rörelsen framåt. Jag vågar påstå att vi alla, mer eller mindre medvetet, söker oss till det bekanta. Det är ofta i det kända och trygga vi får bra förutsättningar för att utvecklas i nya riktningar. Lärare brukar vara eniga om att det är just i repetitionen som lärandet sker.

Att vi förhåller oss cykliskt till trender när det gäller kläder och inredning är välbekant. Trots att varje generation ofta proklamerar att de aldrig mer kommer att uppskatta de trender som rådde under deras egen uppväxt, smygs plötsligt diverse inredning med ut när barnen lämnar boet, eller till och med flera år senare. Saker som man tröttnat på får ett nytt liv när de hamnar i ett nytt sammanhang och betraktas av nya personer. Att kunna se de gamla sakerna i nytt ljus kräver en smula ödmjukhet och distans, annars sker aldrig förflyttningen från förrådet i källaren tillbaka till vardagsrummet.

Nu har de nya riktlinjerna från Socialstyrelsen presenterats. De syftar till att genom tidigare erfarenheter ge oss riktlinjer i mötet med framtida situationer. Tillbaka till framtiden! Tandläkarrollen innebär ju en spännande kombination av repetitiva moment med hela tiden nya förutsättningar i form av olika patienter med skilda behov och en ständig ström av nya material och metoder som utvecklas.

När en individ, en arbetsgrupp eller organisation inte har förmågan att testa nytt eller ompröva sina ställningstaganden stannar ofta utvecklingen av.  Motsatsen, och det mer önskvärda, är att vi rör oss tillsammans i cykler framåt, som längs ett krullat presentsnöre, och då är vi åter tillbaka till framtiden!

Text: Chaim Zlotnik

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Just nu uppdaterar vi vårat system. Kontakta webbredaktören om du fortfarande har problem att logga in om ett dygn.
redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch