Hot eller möjlighet – du bestämmer

Krönika 13 mar 2014
Dela artikeln

Tandhygienisterna är i dag på flera håll i landet fler än tandläkarna inom tandvården. Och deras andel växer stadigt.

När tandhygienistutbildningen nu blir treårig kan man anta att de kommer att utföra fler kvalificerade uppgifter och ta över ytterligare jobb från tandläkarna.

Hot eller möjlighet för tandläkarkåren? Åsikterna går isär, men de flesta tycks vara överens om att det är en utveckling som kommer att fortsätta.

I ett sådant läge måste uppgiften bli att se det som en möjlighet och göra något bra av det. Om det växande antalet hygienister kan du läsa mer om i Tandläkartidningen nummer 4.

En annan stor snackis du kan läsa om i samma nummer  är Universitetskanslersämbetets utvärdering av tandläkarutbildningarna. Att utbildningarna i Malmö och Stockholm fått kritik har väl inte undgått de intresserade.

Med kritik är det så att den ställer oss inför samma valmöjligheter som dem ovan: Antingen känner vi oss hotade och slår den ifrån oss eller så tar vi den till oss och ser den som en möjlighet att förbättra.

MAH och KI tycks göra det senare, vilket inte sällan är det bästa och klokaste. Kanske särskilt när kritiken kommer från myndigheter som UKÄ.

Du är vår viktigaste granskare. Har du synpunkter på tidningen – hör av dig!

Vi ser kritik som ett sätt att utvecklas och läsarsynpunkter är än mer viktiga när vi nu gör om tidningen. För det är äntligen bestämt vilken tidningsdesigner som ska hjälpa Tandläkartidningen att få en ny, snyggare kostym och ett vassare innehåll.

Det ska bli fantastiskt roligt att få sätta igång med det praktiska förändringsarbetet. Och lite jobbigt.

För jag antar att det vi ska göra på många sätt kan liknas vid när ni renoverar er klinik: Nya färger, nya möbler, rivna väggar, ny teknik och andra sätt att jobba. Och allt det där trots att det innebär kostnader, slit, bök och stök, slipdamm överallt och färg från den förbannade dörrkarmen på kläderna.

Varför? För att vi vill framåt och ser möjligheten att bättre motsvara våra egna och våra läsares/patienters krav och behov.

Det är dags att sätta igång.

Text: Örjan Björklund

Dela artikeln
Örjan Björklund
Örjan Björklund
Journalist. Chefredaktör och ansvarig utgivare för Tandläkartidningen 2013–2015. Det här är en personlig krönika. Åsikterna är mina och speglar inte nödvändigtvis Tandläkarförbundets ståndpunkter.

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch