Hur mår tandvården?

Krönika 17 sep 2020
Dela artikeln

Just nu tänker jag på tandvårdspersonalen, deras hälsa i pandemitider. Och vad vi vet, vad vi tror oss veta och vad vi inte vet.

I tidningen New York Times stod under våren att läsa att personal i tandvården tillhörde världens mest utsatta yrkesgrupp, med risk för luftburen smitta. Vi var många som berördes av bubbeldiagrammen, med tandvård bland de högst flygande bubblorna. Störst risk att bli sjuka, visade diagrammen.

Vid närmare analys visar det sig dock att resultaten bygger på personalens uppfattning att någon gång riskera att träffa på någon infekterad individ i yrkesutövningen. Det är inte detsamma som att själv bli sjuk. Undrar fortfarande hur personalen i tandvården mår.

Text: Björn Klinge

Dela artikeln
Björn Klinge
Björn Klinge
Parodontolog, odont dr. och professor i parodontologi vid odontologiska fakulteten, Malmö högskola samt professor vid Karolinska Institutet. Har en lång rad offentliga och föreningsuppdrag.

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch