Hur tänker en fuskare?

Krönika 14 feb 2019
Dela artikeln

När jag gick på ”Käftis” på 1980-talet kunde man söka in på arbetslivsmeriter som tillägg till behörighetskraven. Det visade sig efter ett par terminer att några studenter hade varit väl kreativa med sina arbetsintyg, det vill säga fuskat sig in på bekostnad av någon annan.

Exakt vilka följderna blev är jag osäker på, men jag vill minnas att det blev någon period av påtvingat studieuppehåll. Så fusk är inget nytt, kanske dock omfattningen? Det senaste fusket med högskoleprovet verkar ha varit relativt omfattande men har nu fått rättsliga påföljder, och ligan som tjänat miljoner på att syssla med detta har fått kännbara straff.

Hur man tänker som fuskare har jag svårt att förstå. Känns det bra när man har man tagit sig in på falska premisser och dessutom tagit en plats som borde ha gått till en annan (ärlig) sökande? För att inte säga hur nervöst det måste vara att sitta där med risgrynsstora James Bond-prylar i öronen och invänta rätt svar. Ett av fallen i denna härva handlar om en tandläkarstudent, vi skriver om det på sidan 15.

På sidan 18 berättar vi om studenter som gått en helt annan väg, nämligen de tandläkare med utländsk examen från länder utanför EU/EES som gått en kompletterande utbildning (KUT) i Malmö. Stoltheten går inte att ta miste på när de nu kan få svensk legitimation och börja jobba som tandläkare igen. Möt också tandläkare Anders Wicén i Växjö som hela sitt yrkesliv samlat tandläkarprylar till sitt museum. Det reportaget finns på sidan 8.

Vi har i år två ambitiösa nordiska forskningsteman efter varandra i Tandläkartidningen. Det första handlar om keramer och startade i förra numret, del två finner du på sidan 46.

Jag har den senaste tiden fått flera läsarmejl om Netflix-dokumentären Root Cause. Där hävdas bland annat att patienten i 97 procent av alla bröstcancerfall har en rotfylld tand på samma sida som tumören och att de flesta kroniska sjukdomar, inklusive diabetes, MS och depressioner, beror på rotfyllda tänder som sprider ”toxiner” i kroppen.

Det är ett sammelsurium av knasiga slutsatser om meridianer och blockerade energiflöden, ozongasbehandlingar, injektioner med vitamin C, silverjonlösning och hänvisningar till ”vetenskapliga bevis” som dock aldrig redovisas.

En skvätt homeopati rekommenderas också för att få ordning på ohälsan. ”Hur bemöter vi detta bäst?” skriver en frustrerad tandläkare i ett mejl till oss. Det är inte lätt, men jag frågar mig framför allt hur denna ”dokumentär” kan släppas fram? Den är ett hån mot allt vad förnuft, kunskap och vetenskap heter. Fusk med sanningen, helt enkelt.

Text: Hilda Zollitsch

Dela artikeln
Hilda Zollitsch
Hilda Zollitsch
Tandläkare och journalist. Chefredaktör och ansvarig utgivare för Tandläkartidningen sedan 2016. Det här är en personlig krönika. Åsikterna är mina och speglar inte nödvändigtvis Tandläkarförbundets ståndpunkter.

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch