Hurra, vi fyller 110 år!

Krönika 9 apr 2019
Dela artikeln

Det började 1909, en liten skrift kallad Sveriges Tandläkare-Förbunds Tidning. Redaktören hette Karl Elander och tycktes vara en motvillig sådan. Han skriver i det första numret av tidningen att han egentligen har händerna fulla med att sköta Odontologisk Tidskrift och att ”dylikt arbete icke är så muntert att icke en vanlig dödlig kan få sitt lystmäte på att redigera en publikation”. Han gnäller också lite över att han inte hinner med sin praktik, så livspusslet tycks inte ha varit lättare att få ihop för 110 år sedan.

Ett ärende det rapporterades om i detta första nummer var en ytterst underdånig dispensansökan från förbundet till Konungen om att danske tandläkaren J N Sandblom skulle få praktisera yrket utan att ha avlagt svensk examen (dock hade han som tur var en dansk sådan). Samma frågor, om än med andra förtecken, som i dag alltså men oändligt mycket sirligare i sina formuleringar.

Vidare fanns en nyhetsnotis om att 95 procent av alla tyska skolbarn hade gott om karies och att det kanske fanns ett samband mellan karies och TBC, med slutsatsen att ”med skäl tandfördärfvet kan betecknas såsom en allvarsam folksjukdom”. Förslag om skolundervisning i tandhälsa, om framtagande av informationsmaterial och fler skoltandvårdskliniker presenterades liksom en uppmaning till ”hvarje för den offentliga munhygienen intresserade tandläkare att med det snaraste ingå i Sveriges Tandläkareförbunds sektion för offentlig munhygien”. Så såddes de första folktandvårdsfröna.

Jag slås av hur mycket som hänt sedan dess, och hur lite. Det är också slående vilket stort engagemang för folkhälsan som kom till uttryck i de slingrande och komplicerade formuleringarna som herrar (sic!) tandläkare satte på pränt anno 1909.

Den gnällige redaktör Elander fick dock snart sparken och ersattes redan till nummer tre av Birger Engström, i all hast som det verkar.

I det här numret, 110 år senare, kan vi stolt presentera det nordiska temat om antibiotika, med start på sidan 59. Det är ett unikt samarbete de nordiska länderna emellan kring riktlinjer och antibiotikaresistens, ingen motsvarighet finns på medicinsidan. Vi har på redaktionell plats i tidningen intervjuat den norske professorn Ørjan Olsvik, som vill se ordentliga krafttag mot tandvårdsturism.

Vi presenterar också starten på en artikelserie om tandläkarbristen, där många faktorer spelar in och påverkar vilken bild som egentligen är sannast. Förstås hittar du också flera andra artiklar med bäring på antibiotikafrågan. Jag hoppas du hittar både kunskap och inspiration!

Text: Hilda Zollitsch

Dela artikeln
Hilda Zollitsch
Hilda Zollitsch
Tandläkare och journalist. Chefredaktör och ansvarig utgivare för Tandläkartidningen sedan 2016. Det här är en personlig krönika. Åsikterna är mina och speglar inte nödvändigtvis Tandläkarförbundets ståndpunkter.

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch