”I know nothing”

Krönika 9 apr 2015
Dela artikeln

Mannen på min högra sida kom från Barcelona. Vi hade besökt en konferens och ett tiotal kolleger avslutade dagen med middag på en tapasrestaurang.

Jag vet egentligen inte hur vi hamnade i en diskussion kring program på spansk tv och dubbade röster.

Jag antydde att det känns egendomligt att höra Sean Connerys karismatiska röst utbytt mot spansk falsett.

Kollegan tittade oförstående på mig, men ville ändå inte släppa samtalsämnet. Han berättade glädjestrålande att John Cleeses ”Fawlty Towers” just repriserades på tv i Barcelona och att det är en fantastisk serie.

Dess framgång råder det nog ingen tvekan om. John Cleese sa i en intervju många år senare att han förvånades över att succén var störst i Storbritannien och de nordiska länderna. Nu kanske vi även ska inkludera Spanien.

Kombinationen av spansk tv, Barcelona och dubbade röster föder snabbt en frågeställning: Varifrån kommer Manuel? Att kyparen i det brittiska originalet kommer från Barcelona får sannolikt inte riktigt samma effekt på spanska tv-tittare.

När jag försiktigt ställer frågan svarar han snabbt – Manuel kommer från Mexiko. Och kollegan underströk sitt gillande med ett kluckande skratt och en kommentar om mexikaner.

Jag hade inte mage att röja Manuels ursprung i originalversionen.

Möjligen skulle denna krönika kunna skrivas under rubriken ”skrattar bäst som skrattar sist”. Men anekdoten handlar nog mer om källkritik.

Det sägs att ”beauty is in the eye of the beholder”. Ibland undrar jag om inte detta även gäller kunskap. Sanningen blir inte sällan presenterad för oss utan reservationer.

Uppenbarligen är detta inte helt riskfritt. Objektiva fakta kan tolkas subjektivt även om de förmedlas på originalspråk.

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch