I ungdomens vår

Krönika 24 maj 2017
Dela artikeln

Det är studenttider. En längtan till yngre dagar gör sig påmind. Inte till sena nätter och intensiva fester – numera känns hemmets lugna vrå som den mest frestande hemvisten efter kockan 23 – nej, det är snarare känslan kring framtiden jag hade som ung som jag saknar, att livet var oändligt och fullt av möjliga utvecklingsspår. Bakom varje krök kunde en ny, överraskande matta rulla ut sig i min levnads långa korridor. Det stora antalet möjliga färger och mönster i mitt livs mattor tycktes lika talrika och lockande som de ibland också var förvirrande och ouppnåeliga. Bara man vill så är allt möjligt, sas det. Det skapade drömmar men också viss stress. Känns det igen? Mycket är förstås möjligt om man vill, men väldigt mycket i livet handlar om att hantera det som kommer i ens väg; en plötslig chans eller något oväntat och smärtsamt. Det oväntade och smärtsamma funderade jag mycket lite på som ung.

I detta nummer har min längtan väckts lite extra genom artiklarna om några unga människor som just är i färd med att rulla ut sina livsmattor. Under vinjetten Klinik & Praktik berättar två studenter om hur de gjorde för att genomföra en fältstudie på Madagaskar. Längre bak i tidningen hittar du vår vinjett Karriär, där en nybakad tandläkare berättar hur hon tillsammans med sin mentor bringar reda i sina framtidsplaner. Vi väljer kanske lite olika mellan äventyr och tryggt bollplank, men det ena utesluter ju inte det andra och bägge delar får definitivt plats.

I förra numret granskade vi upphandlingar av tandtekniska produkter. Nu fortsätter vi granskningen och tar en titt på piratlabben som lovar guld och gröna skogar men som faktiskt bedriver olaglig verksamhet. På Läkemedelsverket är man medveten om problemet, men gör mycket lite åt det. Läs varför i vår intervju med dem på sidan 15–17.

Vi porträtterar också en färgstark personlighet som kämpat länge för ett erkännande av sjukhustandläkarnas kompetens. Monica Palmö har länge hävdat att det saknas en specialitet som täcker in den. Hon säger själv att hon aldrig ger upp om hon vet att hon har rätt, och nu verkar det till sist som om Socialstyrelsen till hösten kommer att föreslå en sådan specialitet, i oral medicin.

Många patienter tror sig kanske också veta att de har rätt i sin skepsis till fluor. I Metodartikeln på sidan 8 erbjuder vi den här gången en översikt över nätbubblornas alternativa fluorfakta samt några verktyg som du kan använda när du vill bemöta oron hos pålästa fluorskeptiker. Det gäller inte minst att själv vara påläst.

Jag önskar dig en god lässtund!
Hilda Zollitsch Grill, chefredaktör

Text: Hilda Zollitsch

Dela artikeln
Taggar:
Hilda Zollitsch
Hilda Zollitsch
Tandläkare och journalist. Chefredaktör och ansvarig utgivare för Tandläkartidningen sedan 2016. Det här är en personlig krönika. Åsikterna är mina och speglar inte nödvändigtvis Tandläkarförbundets ståndpunkter.

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga inredaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch