Inspirerande spårbytare

Krönika 8 nov 2012
Dela artikeln

Vad är det som gör det så intressant att läsa om folk som byter spår, låter livet ta en ny riktning, gör stora eller små förändringar som är oväntade, åtminstone för omgivningen?

Är det en gammal dröm om att göra något liknande som väcker intresset eller samlar vi kanske tvärtom på argument för att förbli där vi är?

Andras omstarter kan vara både lockande och avskräckande. Förra numret inledde vi med den uppiggande historien om den inbitne privattandläkaren Per Stade som, när andra började planera för pension, sålde praktiken, flyttade och lät sig anställas av folktandvården.

I det här numret berättar vi om den lika positive tidigare obotlige folktandvårdstandläkaren Göran Lundh som plötsligt fann sig ha blivit delägare i en privatpraktik och så gott som från en dag till en annan blivit tandvårdsföretagare. Om honom kan du läsa på sidan 18.

För övrigt innehåller årets omfångsrikaste nummer en blandning av artiklar om återväxten av professorer på tandläkarhög­skolorna och en kommande utvärdering av utbildningarna; om vad man kan ersätta lösa skruvar med och om tandläkaren som också är keramiker och visar sina verk i väntrummet.

Etik i tandvården återkommer i några artiklar. Den engagerade och stridbara ordföranden för Hemlösas förening i Lund efterlyser fler eldsjälar i tandläkarkåren som kan ta sig an hemlösa; i serien Etikfrågan ställs frågan när tandläkarens ansvar upphör för en patient som remitterats till en specialist; en doktor i medicinsk etik eldar på för en lagreglering av vad man får och inte får göra som ställföreträdare för den patient som inte kan fatta beslut om sin egen vård.

Trots mängden artiklar i detta nummer borde det vara omöjligt att missa den om antibiotikaprofylax. Den består av nya rekommendationer som ska hjälpa dig som tandläkare att välja rätt i konkreta kliniska situationer. I kommande nummer får du bakgrundsdokument till rekommendationerna. Läs mer på sidan 105! Missa inte heller de patientfall som två studenter ska presentera för diskussion på riksstämman i Göteborg i nästa vecka. Du hittar dem på sidan 102.

Text: Christina Mörk, chefredaktör

Dela artikeln
Christina Mörk, chefredaktör
Christina Mörk, chefredaktör
Journalist. Chefredaktör och ansvarig utgivare för Tandläkartidningen till och med 31 maj 2013.

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch