Inte bara materialet

Krönika 27 sep 2012
Dela artikeln

När vi klev upp på utslagsplatsen hade vi fått sällskap av en gäst. Den yngre mannen var klädd i en urtvättad t-shirt och slitna shorts och hade inte spelat golf på åtta år.

I ett tygkoger bar han sex eller sju golfklubbor. Utrustningen andades sent 70-tal. Inte så gammal att den hunnit blivit trendig utan bara påtagligt omodern.

Men när golfrundan vara över hade han fullständigt spelat ut oss och låg flera slag under banans par.

För er som inte ägnar er åt denna lek-med-boll-i-natur så är detta ett resultat på elitnivå. För mig återstod bara att åka hem och ta fram skämskudden. Ännu en gång hade jag låtit mina förutfattade meningar ta överhanden.

Det torde inte komma som en nyhet för min närmaste bekantskapskrets att jag är en ganska medioker golfare.

Möjligen kan detta bero på att jag sällan tar mig tid att besöka golfbanan, men mer sannolikt att jag saknar talang. Av outgrundliga skäl har jag ännu inte kastat klubborna i närmaste damm.

Det ger trots allt en viss tillfredsställelse de få gånger bollen flyger iväg, även om resultatet nog mer bestäms av slump än skicklighet. Inte ens nya blanka klubbor av senaste modell verkar vara den magiska formel jag letar efter. Den insikten torde vara en av mina få styrkor i spelet.

Inom odontologin talar vi sällan om talang. Möjligen diskuterar vi den mänskliga faktorn eller ännu hellre operatörsvariabler.

Oavsett hur vi benämner det så finns självfallet en bakomliggande orsak till skilda resultat för olika behandlare när samma metod används på liknande patienter. En viktig pusselbit som tillsammans med material – och patientrelaterade faktorer – öppnar möjligheter att analysera behandlingsresultatet.

Oftast förknippar vi operatörsvariabler med teknisk skicklighet. Kanske beror det på att vi under utbildningen belönades rikligt om fyllningen var ordentligt polerad och sonden inte hakade fast i obetydliga defekter.

Nog är det dags att vidga begreppet operatörsvariabler att inte enbart omfatta hur väl vi lyckas hantera tekniska moment. Alldeles för sällan diskuteras hur olika vi bedömer de biologiska och mekaniska hot som exempelvis fyllningar kommer att utsättas för.

I samband med odontologiska riksstämman den 15–17 november kommer vi under ett symposium att diskutera faktorer som påverkar kompositfyllningars livslängd. Fokuserar vi på rätt område i vår ambition att prestera god vård?

Ni är alla mycket välkomna.

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch