Internetflugan lever än

Krönika 7 nov 2019
Dela artikeln

Sverige är ett av världens mest internetuppkopplade länder. Över 70 procent av svenskarna använder i dag digitala samhällstjänster som att deklarera, boka vårdbesök och biljetter i lokaltrafiken, och drygt 80 procent av befolkningen använder sociala medier. Där planar dock ökningen nu ut – kanhända för att den maximala nivån har nåtts? Om allt detta kan man läsa i Internetstiftelsens årliga rapport om svenskarnas internetvanor. Det är den oberoende och allmännyttiga Internetstiftelsen som ansvarar för internets svenska toppdomän .se och sköter administration och drift av toppdomänen .nu.

Det finns också annat intressant i rapporten, som till exempel att pensionärerna är de största konsumenterna av traditionell media. Det gäller både tv, radio, dagliga papperstidningar och böcker. Men de tycks bli alltmer ensamma om sina vanor. I skalans andra ände finns dagstidningarnas minsta läsargrupp, studenterna. Av dem läser bara 4 procent en daglig tidning, men de allra flesta, 92 procent, läser glädjande nog fortfarande pappersböcker.

“De riktigt unga dissar dock Facebook nästan helt medan folk över 35 inte använder Snapchat just alls.”

Inte oväntat dominerar Facebook fortfarande sociala medier, tätt följt av In­sta­gram och Snapchat, som kidsen på 12–15 år gillar skarpt. De riktigt unga dissar dock Facebook nästan helt medan folk över 35 inte använder Snapchat just alls. Även om Facebook dominerar så minskar aktiviteten där: Färre delar andras inlägg, deltar i grupper och evenemang. Mest minskar benägenheten att skriva egna inlägg, det gjorde hälften av Facebookanvändarna år 2017 men bara 28 procent av användarna 2019. En riktigt stor inbromsning alltså.

Hur gör du själv? Kanske blir ändå dina inlägg fler nästa vecka när Odontologisk Riksstämma drar igång på Älvsjömässan utanför Stockholm? I det här numret hittar du några förhandstips till ur programmet. Som vanligt har mässnumret extra många annonser med mässerbjudanden som kan utnyttjas under Swedental.

Gott om annan läsning hittar du förstås också, till exempel ett reportage från Mongoliet, där karies är ett mycket stort problem, säkert för att kunskap många gånger saknas. Tillräcklig kunskap saknas även på sina håll inom svensk tandvård, och kunskapsstyrning har blivit ett begrepp som används flitigt, bland annat i Region Västra Götaland där man tagit fram ett utbildningspaket för att sprida kunskap till alla allmäntandvårdskliniker om hur man bör handlägga käkledsstörningar och orofacial smärta. Mer om detta hittar du på sidan 8. På sidan 20 hittar du en analyserande artikel om vinster i välfärden och hur tandvården hamnat under radarn i den debatten.

Jag hoppas vi ses på riksstämman. Kom och träffa oss på Tandläkartorget!

Text: Hilda Zollitsch

Dela artikeln
Hilda Zollitsch
Hilda Zollitsch
Tandläkare och journalist. Chefredaktör och ansvarig utgivare för Tandläkartidningen sedan 2016. Det här är en personlig krönika. Åsikterna är mina och speglar inte nödvändigtvis Tandläkarförbundets ståndpunkter.

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in, kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch