IQ och QI

Krönika 16 aug 2012
Dela artikeln

Så var det dags att summera ännu en sommar. Lågtrycken svepte in från Storbritannien, blixten dödade åtta kor utanför Ockelbo och priserna på sista minuten-resor söderut sköt i höjden. Kvällspressens rubriksättare flyttade fram sina positioner ännu några steg och myntade begreppet skräckväder. Till och med den brittiska tidningen The Times uppmanade på ledarplats regnet att omedelbart upphöra. Lite naivt, kan tyckas, och troligen mer ett tecken på misströstan.

Men Monsterhagel i Midsommarkransen, ännu en brilliant tidningsrubrik, behöver inte spoliera en välförtjänt semester. När ovädret piskade som värst mot fönstret och både gräsmattan och mördarsniglarna låg under vatten öppnade sig i stället andra möjligheter. SMHI:s dystra prognoser bekämpades med hjälp av inspiration, diskussion och kunskap.

  • Varför avbildas Adam med en navel i Sixtinska kapellet? Han var ju en del av det första människoparet och skapades, inte föddes.
  • Vad är klockan vid polerna där alla tidszoner strålar samman?
  • Vilket är det farligaste djur som någonsin levt? Myggor har faktiskt dödat flest människor.
  • Är Lejonkungen verkligen baserad på Hamlet?
  • När slutade man använda människotänder i proteser?
  • Hur myntades uttrycket Waterloo-tänder?

Frågorna kanske tycks besynnerliga, men de är hämtade ur tv-serien Quite Interesting från BBC, kanske mer känt som QI. Ett alldeles charmerande frågeprogram av ett lite annorlunda slag och engelsk intellektuell humor på högsta nivå. Quizmaster Stephen Frey delar inte bara ut poäng för rätta svar. Det är diskussionen som premieras och om svaren är intressanta, inte nödvändigtvis korrekta. Och vad kan egentligen gå galet när diskussionen leds av en av Douglas Adams forna vänner, som också gestaltat Oscar Wilde på film, och där gästerna kan vara Brian Cox, Eddie Izzard eller Emma Thompson.

Så när ovädret drabbar er nästa gång och ni bara vill gömma er under en filt, ta en tur på YouTube. Det är bättre än både paraply och Prozac.

 

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch